„Уолстрийт Джърнъл”: След изборите в България и Молдова, Русия вече има нови съюзници в Източна Европа


„Уолстрийт Джърнъл”: След изборите в България и Молдова, Русия вече има нови съюзници в Източна ЕвропаСлед изборите в Молдова и България, Русия вече има нови съюзници в Източна Европа. Това пише авторитетното издание „Уолстрийт Джърнъл”, цитирано от ТАСС.

До момента е известно, че на президентските избори в Молдова със значителна преднина печели проруският кандидат Игор Додон.

В България още по-голяма победа удържа генерал Румен Радев. И двамата подкрепят политиката на социалистите, и двамата са за сближаване с Русия, и двамата победиха „прозападни жени” – Мая Санду и Цецка Цачева.

„Силно искам да се подобрят отношенията между Молдова и Русия. Тези отношения са много важни за гражданите на двете страни”, заяви Додон.

Радев обеща, че при неговия мандат ще настоява за отмяната на санкциите срещу Русия.

„Активно ще работя за сваляне на санкциите срещу Руската федерация. Вече много страни заявиха такива намерения. Ще работя в тясно сътрудничество с правителството и нашите партньори в ЕС по този въпрос”, каза и Радев.

Побеждаващият кандидат за президент на Молдова, лидерът на Социалистическата партия, Игор Додон не изключва провеждането на референдум за промяна на конституцията на страната, предава „РИА Новости“.

Додон не изключва провеждането на референдум, който да промени конституцията на Молдова така, че държавният глава на страната да има повече пълномощия.

Според Додон работата му няма да е лесна, но той добавя, че „президентът, избран пряко от целия народ, има повече морални права да изисква реформи и промени, отколкото парламентарното мнозинство, което е създадено по пътя на подкупа и шантажа“.

„Ако парламентарното мнозинство не се съгласи с мнението на президента, когото избра целия народ, тогава президентът може да инициира референдум, да промени конституцията, да поиска повече пълномощия или разпускането на парламента“, обясни побеждаващият кандидат.

Според „Уолстрийт Джърнъл”, случващото се в България и Молдова „свидетелства за растяща пукнатина в основните на Евросъюза, които ще допринесат за преформатирането на Централна и Източна Европа след разпада на СССР”.

Додон и Радев ще приемат президентския пост от Николай Тимофти и Росен Плевнелиев, при които отношенията на двете страни с Русия охладняха, отбелязва изданието.

Advertisements

Posted on 14.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: