„Свръхспособностите“ на железният хищник “Акула” – най-голямата подводница в света


"Свръхспособностите" на железния хищник “Акула” - най-голямата подводница в светаСССР създаде най-големите подводници в света, в подводниците от проекта 941 „Акула“ (американска класификация – Typhoon) бяха едни от най-плашещите видове военна техника, създадени от човека за всички времена, пише експертът Кайл Мазоками за списание The National Interest.

Дължината подводницата е почти 173 метра, а водоизместимостта при потапяне е 48 хиляди тона. Подводницата можеше да развива скорост до 25 възела, благодарение на двата ядрени реактора, отбелязва експертът.

Още едно от достиженията на съветските разработчици е новата балистична ракета Р-39 с такава далечина за действие, която позволява да се стигне до която и да е точка от територията на САЩ. Макар на борда на подводницата от проекта „Акула“ да имаше разположени 20 ракети срещу 24 в американските „Охайо“, всяка от ракетите Р-39 бе снабдена с 10 ядрени блока с индивидуално насочване — следователно можеше да удари по 10 различни цели едновременно.

По такъв начин на борда на „Акулите“ можеха да се разположат до 200 ядрени бойни заряди, докато в американските подводници 192, пише Кайл Мизоками.

По време на Студената война подводниците “Акула” оперират във водите на Северния Атлантик. За изпълнение на бойна мисия дори не е било нужно те да са под вода или в открито море.

Подводници са могли да изстрелят балистичните си ракети и от доковете, където са на пристан.Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ.

Според някои военни специалисти една подводница с ракетите си е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

 

 

Posted on 14.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили, История and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: