Новата руска стратегическа система за радиоелектронна борба е способна да заглуши свръзките на войските на САЩ и НАТО


Новата стратегическа система за радиоелектронна борба на Русия е способна да заглуши свръзките на войските на САЩ и НАТОСъздадената в Русия нова стратегическа система за РЕБ (радиоелектронна борба) ще е способна да заглуши сигнала на Глобалната късовълнова система за връзка на САЩ, координираща съобщенията на всички органи за военно управление на Вашингтон и техните съюзници в НАТО, предаде РИА Новости.
Обявлението е направено пред журналисти от създателите на системата за РЕБ – концерна „Радиоелектронни технологии” (КРЕТ).

Преди това от КРЕТ обявиха за успешни държавни изпитания на подсистема, способна да обедини в мрежа най-мощните руски комплекси за РЕБ „Мурманск-БН”.

„Разработваната национална стратегическа система за РЕБ е асиметричен отговор на реализираната от САЩ и страните от НАТО на „мрежоцентрично управление на бойните действия върху основата на единно информационно-комуникационно пространство” – казват създателите и уточняват, че това е мрежоцентрична концепция в отбрана.

Същността на концепцията е да разруши информационното поле на противника и да възпрепятства оперативното получаване и предаване на командна и целева информация.

Преди всичко комплексът „Мурманск-БН” е насочен против системите, работещи в късовълновия диапазон, като Глобалната късовълнова система за връзки на САЩ (High Frequency Global Communications System).

Именно тази мрежа осигурява връзка между всички органи за управление на министерството на отбраната, самолетите и корабите на САЩ и техните съюзници в НАТО.

Този тип свръзка пълноценно може да се замени само с кабел, устойчив към смущения от земята, твърдят експерти.

„Спътниковата връзка не притежава достатъчно пропускателна способност и устойчивост. Това означава, че работата на системата, попаднала в полето на действие на руските комплекси за РЕБ, като земни пунктове за управление, кораби или самолети, ще бъде съществено затруднена” – обяснили от КРЕТ.

Advertisements

Posted on 14.11.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: