„Взгляд“: Проруски кандидати печелят президентските избори в България и Молдова


"Взгляд": Проруски кандидати печелят президентските избори в България и МолдоваПрезидентските избори в България и Молдова се характеризират с едва ли не свръхестествено сходство – и в двете страни побеждават представителите на опозицията с проруски позиции. Това едва ли е случайност.

Двете страни последваха общата западна тенденция, която, изглежда, тепърва ще се разширява, пише в анализа си за изборите в двете страни „Взгляд“.

Случващото се от особен интерес, тъй като и в двата случая победители в надпреварата са кандидати, определяни от наблюдателите като „проруски“.

В Молдова това е лидерът на социалистите Игор Додон, който в програмата си се обявява за възстановяване на стратегическото партньорство с Русия, връщане на молдовските стоки на руския пазар и нормализация на сътрудничеството в енергетиката.

В България печели генерал Румен Радев, който се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия и за връщането на българските стоки на руския пазар.

И в двете страни има парламентарно управление, така че ролята на президента в държавно-политическата система не е толкова значима. Но избирането на проруски евроскептици за държавни глави може да се превърне в сериозно изпитание и за двете страни, пише „Взгляд“.

Сходството в изборните сценарии в двете страни не са случайност. България и Молдова изминаха през последните две десетилетия различен път, със своя специфика, но и двете страни следваха общия проевропейски курс с отдалечаване от Русия.

В крайна сметка обаче една съществена част от техните общества се оказа разочарована от постигнатите до момента резултати.

България се прочу през последните години с резките антируски ходове на своето ръководство, с което се наказа сама – със закриването на проекта за газопровода „Южен поток“ и с плащането на многомилионни компенсации на Русия за спирането на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“, отбелязва изданието.

Днешните избори и социологически проучвания показват, че гражданите и в двете страни са разделени приблизително поравно относно бъдещия път на страните си.

Европесимизмът сред населението расте, въпреки че изпълнителната власт и в България, и в Молдова се държи от представители на проевропейски сили.

Резултатите от изборите в България и Молдова показват, че тези страни следват общия за Запада тренд.

Недоволството от глобалистките тенденции и от доминацията на наднационалната бюрокрация, стремежът към връщане на националния суверенитет и обръщане към националните интереси, настояването властта да отговори на исканията и потребностите на обществото – всички тези елементи бяха важна част от най-гръмките кампании в последно време, от Brexit до шокиращата победа на Доналд Тръмп.

В това отношение България и Молдова не са изключение.

Advertisements

Posted on 14.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: