Активисти в Холандия искат референдум против СЕТА и ТТИП


Активисти в Холандия искат референдум против СЕТА и ТТИПАктивисти в Холандия са събрали почти две трети от необходимите подписи за организирането на референдум за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), подписано в края на октомври.

След напрегнатите преговори на самия финал белгийската провинция Валония блокира подписването на сделката.

Впоследствие в Белгия бе постигнато съгласие и тя, заедно с България, има отделни споразумения към основното. Валония с население от близо 3,6 млн. души поведе битка срещу CETA и настоя за по-силни гаранции за трудовите, екологичните и потребителските стандарти.
Макар че е вече подписано, споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на 28-те страни членки и от Европейския парламент.

По време на ратификацията обаче почти всички клаузи от СЕТА ще се прилагат. Именно това бе и едно от условията, което предизвика масово недоволство.

Сега холандски активисти се опитват да го блокират, като свикат референдум. Така през април бе спряно споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз.
Макар националното допитване да няма задължителен характер, отхвърлянето на CETA от избирателите ще бъде сериозен удар за правителството и ще влоши позициите му преди парламентарните избори догодина.
Активистите от т.нар. „Референдум за платформата CETA-ТТИП“ поискаха и организиране на референдум за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ само девет дни след като гласоподавателите казаха „не“ на сделката с Украйна.
Организацията включва фондациите „Повече демокрация“, „Защита на природата“, „Хранителна стража“ и мозъчния тръст Транснационален институт.
Според активистите двете споразумения за свободна търговия заплашват демокрацията, защото мултинационалните корпорации ще могат да съдят правителства извън националните юрисдикции.

Това ще става чрез специални арбитражи, които ще решават споровете между компаниите и националните власти.

Въпреки опитите на Еврокомисията да прокара по-леки техни варианти, притесненията относно легитимността на решенията остават.
Другият водещ довод за организирането на референдума е, че сделките ще подкопаят националните стандарти за продуктово качество.

В същото време общоевропейската инициатива „СТОП ТТИП и СЕТА“ продължава да събира подписи. Общият им брой вече е надхвърлил 3 млн. и 500 хиляди.

Posted on 12.11.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: