Украйна се подготвя за тежки времена след победата на Тръмп


Украйна се подготвя за тежки времена след победата на ТръмпУкраинските експерти очакват ново отслабване на националната валута и икономически трудности на фона на изборната победа на Доналд Тръмп, пише изданието „Вести”.

Експертите са уверени, че след като Тръмп заеме президентското кресло, финансовата помощ на Запада съществено ще намалее, а траншовете от МВФ могат изобщо да спрат, се казва в публикацията.

„При победа на Тръмп ние няма да имаме ни летално оръжие, ни гаранции по дълга, ни пари от МВФ. А това е допълнителна дупка във финансирането от 5-6 млрд долара, които Украйна едва ли ще получи на международните пазари” – цитира „Вести” управляващият партньор на инвестиционната компания Capital Times Ерик Найман.

Според мнението на експерт от Асоциацията на украинските банки, в близките две години шансовете на Украйна да получи нов транш от МВФ намаляват няколко пъти.

Освен това САЩ сигурно няма да осигурят гарантиране на украинските еврооблигации, които започнаха да падат с новините за победата на Тръмп.

Без американската помощ още към 2019 г. в страната значително нараства рискът от фалит.

В някаква степен обаче твърдият подход на Тръмп ще помогне на Украйна да се избави от изградения от властите „кредитен модел на икономиката”, твърди банковият експерт.

При новия президент на САЩ ще се промени и оценката на реформите в Украйна, твърди той.

„Тръмп вече няма да си затваря очите за неизпълнените обещания” – привежда „Вести” мнението на изпълнителния директор на Международния фонд „Блейзер” Олег Устенко.

Posted on 11.11.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: