Руски генерал беше избран на поста вице-президент на Интерпол


Руски генерал беше избран на поста вице-президент на ИнтерполГлавата на руската делегация на 85-тата Генерална Асамблея на Интерпол, началник на Националното централно бюро ( НЦБ) Интерпол към Министерство на Вътрешните Работи на Русия генерал-майор Александър Прокопчук, беше избран на поста вице-президент на организацията.

Асамблеята протича на индонезийския остров Бали.

 

„Гражданин на Русия не само зае поста вице-президент от Европа за първи път, от момента на встъпването на страната ни в Интерпол преди повече от четвърт век, но и беше избран със 127 гласа „ЗА“ при едва 10 “ против“ и 8 въздържали се“- съобщава високопоставен източник от мястото на събитието.

 

Генералната асамблея на Интерпол избра също ново ръководство на организацията: приемник на поста президент, заеман от французойката Мерей Балестрази, която изпълнява длъжността от ноември 2012 година, стана заместник министърът по обществена сигурност на Китай Мен Хунуей.

Обръщайки се към участниците в гласуването, Прокопчук изрази надежда, че над 30 годишният му опит служба в правоохранителните органи ще бъде в полза на Интерпол.

По време на цялата си кариера руският генерал се е занимавал с борба с икономическите и данъчни престъпления, пране на пари и легализация на престъпни доходи, което според него, е тясно свързано с противодействието на финансирането на тероризма, киберпрестъпността, фалшивомонетничеството и корупцията.

В самият Интерпол новият вице-президент, е участвал активно в дейността на редица работно групи и в Европейския комитет на организацията, а преди две години е избран за член на Изпълнителния комитет. Генерал-майор Прокопчук също така е участвал в процеците на вътрешни консултации с представители на страните-членки на Интерпол от всички региони на планетата.

 

„В условията на нашият  постоянно изменящ се свят, в който възникват нови глобални заплахи, напълно осъзнавам колко  е важно за Интерпол, да продължава да е винаги няколко крачки пред престъпниците, и възнамерявам да правя всичко по силите си с цел да помогна на Интерпол напълно да реализира потенциала си“,- заяви новият  вице-президент на организацията.

 

Високопоставеният източник от руската делегация съобщи още, че избирането на Прокопчук говори за високото ниво на сътрудничество на руската полиция с чуждестранните правоохранителни органи.

 

„Това, че началник на Националното централно бюро (НЦБ) на Интерпол МВР Русия генерал-майор на полицията Александър Прокопчук, стана вице-президент от Европа- е своеобразно признание на това високо ниво на взаимодействие, което успя да постигне за малко повече от четвърт век членството в Интерпол първо на СССР, а след това и на Русия“- подчера източникът.

 

За 4 дни работа на сесията, е приет бюджета на организацията, избрано е ново ръководство, внесени са поправки в редица нормативно-правови актове, регламентиращи дейността на Интерпол в сферата на организация на международно издирване, а също така, е взето решение за изработване на ясно определени критерии за членство в Интерпол за следващата генерална асамблея.

Advertisements

Posted on 10.11.2016, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: