Eксперти: Как избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще се отрази на отношенията с Русия


Eксперти: Как избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще се отрази на отношенията с РусияРуската секция на BBC публикува мненията на експерти за това как избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще се отрази на отношенията с Русия.

Доналд Тръмп ще се отнася към Русия като към съюзник и ще се възхищава на Владимир Путин, смята ръководителят на Центъра за изследване на Русия към аналитичния център „Общност на Хенри Джексън“ Андрю Фоксол.

„Тръмп повтаря всички ключови моменти от руската интерпретация на фактите през последните няколко години: че Русия не е нахлувала в Украйна, че хакерите, проникнали в сървъра на Демократическата партия в САЩ, не са свързани с Русия, че бъдещето на НАТО е под въпрос“, смята той.

„Тръмп се обкръжи с проруски съветници и се въодушевява от идеята за нов алианс с Русия. Той е на мнение, че за постигането на напредък по различни въпроси – от Сирия до контрола над въоръжаването, двете страни имат нужда от „презареждане“ на отношенията“, посочва Фоксол.

Тръмп може във всеки момент да пристъпи към рискована игра, отбелязва докторът по политически науки и научен сътрудник в колежа „Сейнт Антъни“ към Оксфордския университет Владимир Пастухов.

„Мисля, че при победа на Тръмп отношенията ще са като „влакче на ужасите“ – с резки подеми и спадове, но никога равномерни.

Не споделям мнението, че Тръмп е най-добрият за Русия избор на американския народ. Той има бизнес култура, което значи, че е готов във всеки момент да играе рисковано, ако това му носи печалба. В това отношение бизнесмените приличат на актьорите.

Тръмп е способен да хване първия самолет и, без дори да предупреди съветниците си, да излети за Москва на среща с Путин, твърди директорът на програмите за Русия и Азия на Института за световна сигурност Николай Злобин.

„Тръмп е като руска рулетка. Звучи забавно, но въпреки възрастта и широко рекламирания му образ, Тръмп е един начинаещ политик.

Тръмп може да пренесе във външната политика своя бизнес стил, при който изгодата и печалбата са по-важни от изграждането на дългосрочни отношения.

Advertisements

Posted on 09.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: