Руски политик: САЩ и НАТО искат да построят еднополюсен свят


Руски политик: САЩ и НАТО искат да построят еднополюсен святВ Съвета на Федерацията смятат, че САЩ търсят оправдания, за да продължават агресивната си политика.

Думите на екс-генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че светът се нуждае от жандар в лицето на САЩ, в Русия бяха разценени като склонност към авторитаризъм.

Неотдавна Андерс Фог Расмусен заяви, че Вашингтон трябва по-често да се намесва във въоръжените конфликти, в частност в Сирия, Ирак, Либия и в Украйна.

Бившият ръководител на алианса отбеляза също , че президента на САЩ Барак Обама силно се съпротивлялвал на използването на въоръжени сили за предотвратяването на конфликти. Расмусен е уверен, че независимо от това, кой ще стане президент на САЩ, новият лидер няма да има друг избор, освен по-често да се намесва в международните конфликти.

В Москва припомниха, че подобни заявления не се правят за първи път, и разцениха думите на американския политик като стремежът на САЩ да постои еднополюсен свят.

Председателят на комитета по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев, коментира, че в подобни призиви може да се намерят оправданията на САЩ за продължаванет на агресивната силова политика по отношение на държавите и лидерите, които не са готови да се подчиняват на световния жандар.

Въпросът даже не е в това, че бившият лидер на НАТО, а сега внещатен съветник на президента на Украйна вече не веднъж, се опитва да изглежда „по-свят от римския папа“, тоест по-голям атлантист и „ястреб“, от задатлантическата свръхдържава, към която се обръща с призивите си.

Такива идеи в духа на оруелското „двусмислие“- за защита на свободата непременно, е необходим световен жандарм и диктатор- вече отдавна са в честта предимно, сред представителите на някои неголеми държави в Европа.  Без „големия брат“.

на тях просто би им било неуютно- и невъзможно да  говорят със същата тази Русия от позицията на сила, а ще се наложи да се договарят, а не да размахват всеки път санкции и ултиматуми- разяснява Константин Косачев.

Според мнението на руския сенатор, по-тревожно е това, че агресивността може да се превърне в основа за целия американски  политически истеблишмънт.

-Не е тайна, че за кандидата на демократите Хилари Клинтън, на която са й доста близки идеите на американското демократическо „месианство“ в света, подобни призиви- са като мехлем за душата.

В нейната статия, която излезе неотдавна „Защо Америка е изключителна“ тя нарича САЩ  „незаменима страна, в която всички останали държави виждат лидер“, защото видите ли, “ когато Америка не може да изпълнява ролята на лидер, ние оставяме след себе си ваккум“.

Руският политик също така напомни, че бившият генерален секретар на НАТО  не за първи път заявява, че САЩ  трябва да станат международен полицай, който активно да се намесва в международните конфликти.

Константин Косачев подчерта, че тази си позиция Расмусен отстоява през септември в статия за The Wall Street Journal, в която откровено заявява „Света има нужда от такъв полицай, че свободата и процъфтяването да възтържествуват над силите на угнетяването, и единственият кандидат за този пост- това е САЩ“.

Константин Косачев смята, че заявлението на бившия генерален секретар на НАТО говори за склонността на алианса към авторитаризъм.

 

 „ Думите на бившия генереален секретар на НАТО потвърждават стремежа на САЩ за построяване на еднополюсен свят.

Русия е против такава политика. За урегулирането на конфликти беше създаден специален орган- Съвета за Сигурност на ООН.

Очевидно е, че Расмусен трябва да се запознае с устава на ООН. Много държави от алианса не разделят подобно виждане. Например, Франция и Унгария и държавите основатели на НАТО- са срещу такава политика.

Такава политика могат да поддържат сами прибалтийските страни и новите членове на военната организация, които са оставили суверенитета си в ръцете на САЩ“- заяви руският сенатор.

 

Posted on 09.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Може би ни очаква световно правителство и нов световен ред ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: