Русия и САЩ се обявиха срещу каквито и да било промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООН


Русия и САЩ се обявиха срещу каквито и да било промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООНРусия и САЩ се обявиха срещу каквито и да било промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Право на вето имат петте постоянни членове на Съвета. По въпроса за изменяне на това право Москва и Вашингтон се оказаха на различно мнение от Лондон и Париж.

Предложението за ограничаване на прилагането на правото на вето в ситуации, в които се налага взимането на спешни мерки с цел възпрепятстване на масови престъпления дойде от френския президент Франсоа Оланд.

Инициативата не предполага внасяне на промени в устава на ООН. Тя предлага задействане на специална процедура.

По искане на най-малко 50 страни от ООН генералният секретар на организацията трябва да направи оценка на ситуацията, която се разглежда в Съвета.

В случай, че има извършени сериозни правонарушения, като например геноцид или военни престъпления ще се задейства така нареченото джентълменско споразумение, което подразбира доброволен отказ от правото на налагане на вето.

 Тази инициатива засега се поддържа от над 100 страни, каза Алексис Ламек, заместник-постоянен председател на Франция в ООН.
Той добави, че инициативата предполага, че специалният механизмът няма да се задейства в случай, когато са засегнати националните интереси дори на един от постоянните членове на Съвета за сигурност.
Advertisements

Posted on 08.11.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: