Русия и САЩ се обявиха срещу каквито и да било промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООН


Русия и САЩ се обявиха срещу каквито и да било промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООНРусия и САЩ се обявиха срещу каквито и да било промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Право на вето имат петте постоянни членове на Съвета. По въпроса за изменяне на това право Москва и Вашингтон се оказаха на различно мнение от Лондон и Париж.

Предложението за ограничаване на прилагането на правото на вето в ситуации, в които се налага взимането на спешни мерки с цел възпрепятстване на масови престъпления дойде от френския президент Франсоа Оланд.

Инициативата не предполага внасяне на промени в устава на ООН. Тя предлага задействане на специална процедура.

По искане на най-малко 50 страни от ООН генералният секретар на организацията трябва да направи оценка на ситуацията, която се разглежда в Съвета.

В случай, че има извършени сериозни правонарушения, като например геноцид или военни престъпления ще се задейства така нареченото джентълменско споразумение, което подразбира доброволен отказ от правото на налагане на вето.

 Тази инициатива засега се поддържа от над 100 страни, каза Алексис Ламек, заместник-постоянен председател на Франция в ООН.
Той добави, че инициативата предполага, че специалният механизмът няма да се задейства в случай, когато са засегнати националните интереси дори на един от постоянните членове на Съвета за сигурност.

Posted on 08.11.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: