САЩ продължват да развиват мита за „руската агресия“, за да поддържат своя гигантски военен бюджет


САЩ продължват да развиват мита за "руската агресия", за да поддържат своя гигантски военен бюджетВашингтон се опитва да натрапи на страните от НАТО мита за „руската заплаха“, но срещата във Варшава показа, че не всички членове на алианса виждат в Москва противник, така счита журналистът Брайън Макдоналд.

 Докато Латвия и Полша продължават да считат Москва за основната заплаха за алианса, Гърция, Италия, Австрия и Унгария не считат Русия за свой съперник. Според Макдоналд, проблемът е в това, че САЩ не се вслушват в мнението на тези страни.
„Единствената европейска столица, чието мнение се взема под внимание от Вашингтон — това е Берлин, но риториката оттам с всеки ден става все по-противоречива“, — се казва в статията.

 

От една страна е външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който осъди неотдавнашните учения на алианса в Полша, наричайки ги „дрънкане на оръжие“.

В същото време канцлерът Ангела Меркел е пълна с решимост да изпрати войска в страните от Балтика точно до границите на Русия, отбелязва журналистът.

Освен това, Макдоналдс счита, че САЩ продължват да развиват темата за «руската агресия», за да поддържат своя гигантски военен бюджет.

 

 „На Вашингтон му е нужен глобален противник, а Русия подхожда за тази роля. Борбата с Ислямска държава не изисква ядрено оръжие, ракети, подводници или скъпоструваща техника, за разлика от необходимостта да си премерят силите с Русия“, — пише Макдоналд.

Русия не представлява заплаха за НАТО, а сценарият, при който Москва напада алианса, е напълно невъзможен, твърди журналистът.

Независимо от това, че САЩ натрапват на съюзниците своята позиция, болшинството от страните в Европа отказват да повярват в мита за «руската агресия».

Русия трябва да игнорира дрънкането на оръжие, което алиансът спретва около нейните граници, счита авторът на статията. Според него, това ще покаже, че НАТО  е само отживелица от студената война, която се занимава с лобиране в полза на оръжейната промишленост.

Чиновниците и лобистите от НАТО, благодарение на алианса, живеят във финансов рай.

Advertisements

Posted on 07.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: