Русия създаде Корпоративен център за борба с електронния шпионаж


Русия създаде Корпоративен център за борба с електронния шпионажРуската държавна корпорация „Ростех“ създаде Корпоративен център за откриване, предотвратяване и ликвидиране на последиците от компютърни атаки, който ще се бори с електронния шпионаж, пише днес в. „Известия“, като цитира Александър Евтеев, директор по информационната сигурност в компанията „РТ-Информ“ към „Ростех“, на чиято база е формиран центърът, съобщи ТАСС.

Заповедта за въвеждане на центъра в действие бе подписана в края на октомври, дотогава системата работеше в тестов режим, разказва Евтеев.

„В течение на една година всеки месец срещахме по една-две реални заплахи, включително улавяхме вируси, използвани за шпионаж и финансови кражби. А общият брой аномални дейности, които трябваше да анализираме, достигаше хиляди“, добавя той.

Екипи от специалисти по информационна сигурност денонощно ще следят за аномалии в работата на компютрите от отбранителните предприятия в Русия.

Ако бъдат регистрирани опити за проникване в тях или изтичане на данни, експертите ще трябва бързо да отрязват достъпа на взломаджиите до важна информация и да сигнализират за местонахождението им във Федералната служба за сигурност.

Евтеев отбелязва, че новата система ще обхване на първо място предприятията, участващи в изпълнението на държавни поръчки за отбраната – Обединената приборостроителна корпорация, „Хеликоптерите на Русия“, „Прецизни комплекси“ и Обединената двигателостроителна корпорация.

Advertisements

Posted on 07.11.2016, in Наука и технологии, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: