Енергийната дипломация на Русия е един от основните фактори за икономическия успех на Европа и България


Енергийната дипломация на Русия е един от основните фактори за икономическия успех на Европа и БългарияЕнергийната дипломация на Русия е един от основните фактори за икономическия успех на Европа и България, заяви експертът от РАНХиГС при президента на РФ Владислав Гинко пред inforeactor.ru в коментар на изявлението на посланика ни в Москва Бойко Коцев, че София се е обърнала към „Газпром“ с молба да се включи в строителството на газоразпределителния хъб „Балкан“.

Коцев разкри информацията в интервю за РИА „Новости“ по-рано тази седмица, в което каза още, че ако руската компания се съгласи да се заеме с проекта, София в най-кратки срокове ще създаде работна група и ще пристъпи към строителството му.

На въпрос защо България се е обърнала именно към Русия и изгодно ли би било за „Газпром“ да я измъкне от газовата криза, Гинко отговаря:

„Ръководството на ЕС, включително на България, трябва ясно да реши дали в политиката си да отстоява интересите на своите държави или сляпо да слуша всичко, което кажат или по-точно заповядат от Брюксел.

Компаниите от държавите, които не са членки на ЕС, все още не знаят готови ли са властите на една или друга европейска държава да се придържат към общоприетите правила, когато бизнесът трябва да получи „зелена светлина“. Необходими са и гаранции за чуждестранните инвестиции“, отбелязва експертът.

„Придържането на политическата върхушка на ЕС към идеи, които съответстват на плановете на Вашингтон и НАТО за Стария континент, ден след ден руши инвестиционния климат в този регион“, допълва той.

Според Гинко в това се коренят хроничните проблеми на българската икономика: високата безработица, слабото евро, ниските темпове на икономически растеж на фона на колосалната задлъжнялост на населението и държавните структури.

„По същество цялата европейска икономика, включително българската, е потопена в задънената улица на политическия дневен ред“, смята експертът.

„Неопределеността, която сее ръководството на ЕС, води до развалянето на многомилиардни договори, до загубата на десетки хиляди работни места.

Слабата икономически Европа е част от плановете на Белия дом. Тя ще позволи по-лесно да се влияе върху процесите, случващи се в Европа.

Но страните от ЕС, и не само Лондон, трябва да осъзнаят своята отговорност пред своите избиратели, за икономическото бъдеще“, заключава той.

Posted on 06.11.2016, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: