The National Interest: САЩ трябва да признаят, че не постигнаха нищо, опитвайки се да бъдат „световен жандарм“


The National Interest: САЩ трябва да признаят, че не постигнаха нищо, опитвайки се да бъдат "световен жандарм"Изявлението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за това, че САЩ трябва да станат „световен жандарм“ е под всякаква критика — достатъчно е да си спомним за това, което се случи, когато Вашингтон изпълняваше тази роля, пише The National Interest.

Авторът на статията прави аналогия с работата на полицията в градовете. Той припомня, че сътрудниците на органите на реда охраняват своите съграждани в съответствие със законите, които са приети от избраната от народа власт.

Според логиката на автора, ако САЩ влязат в ролята на „световен жандарм“ — това ще бъде все едно китайските полицаи да влязат в Ню Йорк и да установят в града своите порядки на база законите в Китай.

САЩ имат правото обосновано да изразяват безпокойството си по повод гражданската война в друга страна, пише NI. Например, Вашингтон би могъл да окаже на хората хуманитарна помощ и да съдейства за регулирането на конфликта по дипломатически път.

 

„Но САЩ не трябва да използват войската си, за да подкрепят една от страните в конфликта по свой избор или да убиват тези, които не са им угодни“, — се казва в статията.

 

За да се разбере, нуждае ли се светът от САЩ в качеството им на „световен жандарм“, трябва да се анализира следното: имало ли е полза от опитите на Вашингтон да изпълнява тази роля в последните десетилетия, отбелязва авторът на материала.

 

„Търсенето на отговора няма да ни отнеме много време. Най-често нахлуването на САЩ в други страни е влошавало значително ситуацията там. Нито една от американските военни операции за последните десетилетия не е довела до възстановяване на мира“, — пише изданието.

 

 Авторът на статията припомня, че действията на САЩ в Ирак са довели до гибелта на стотици мирни жители, при това перспективи за регулирането на ситуацията няма и до днес.
В Афганистан американското нахлуване доведе до подем на терористичните групировки и възраждането на Талибаните.
Либия и до днес е обхваната от кръвопролитна гражданска война.
Използването на военна сила в Сирия, Пакистан, Йемен и Сомалия доведе само до изостряне на насилието.
Време е САЩ да признаят, че те така и не постигнаха нищо, опитвайки се в продължение на десетилетия да изпълняват ролята на „световен жандарм“, резюмира авторът.

Posted on 05.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: