Руският премиер Дмитрий Медведев: Трябва да се постигне политическо решение на кризата в Сирия


Руският премиер Дмитрий Медведев: Трябва да се постигне политическо решение на кризата в СирияРуският премиер Дмитрий Медведев подчерта колко важно е да се постигне политическо решение на сирийската криза, предаде Ruptly.

В интервю за Китайската централна телевизия той каза, че решението трябва да включва президента на арабската страна Башар Асад.

„Позицията на Русия е добре известна. Тя е изразявана многократно от президента на нашата страна и, разбира се, е развита във външната политика.

Нашата позиция, е че няма военно решение на сирийския проблем. Силите, които искат мир в Сирия, трябва да преговорят и да се съгласят за бъдещето на Сирия, за бъдещето на нейната политическа система.

Тук не става въпрос за съдбата на отделни лидери, въпреки че, естествено, те не могат да бъдат извадени от контекста. Това не трябва да е разговор за лични въпроси във връзка с Башар Асад, тъй като той е действащият президент, легитимният президент, така че той трябва да участва в това“, каза Медведев.

Той подчерта, че ситуацията трябва да бъде разрешена по мирен път, който да включва всички конструктивни сили и да изключва терористите.

„Но именно това е проблемът – проблемът с отделянето на онези, които искат мир и заемат конструктивни позиции, и онези, които очевидно са терористични групировки“, каза Медведев.

Според него по този въпрос има дебат и той е доста разгорещен.

„Обсъждаме този въпрос със САЩ, с европейците. Но най-важното е да се гарантира предвидимо бъдеще за Сирия – важното е Сирия да съществува като самостоятелна, независима държава, а не държава, разделена на няколко терористични анклави, което за жалост се случи в Либия и някои други държави в Близкия изток. Именно това е нашата работа“, заяви руският премиер.

 

Advertisements

Posted on 05.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: