Евразия - най-истинското пространство за икономически и търговски обмен


Евразия - пространство за икономически и търговски обменЗАРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ НА РУСИЯ САНКЦИИ ИТАЛИАНСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ СА ЗАМРАЗИЛИ 32 МИЛИАРДА ЕВРО

„Заради наложените на Русия санкции в момента са замразени 32 милиарда евро на италиански предприятия” — тази плашеща сума беше озвучена на Петия Евразийски форум във Верона.

За невероятните вреди, които се нанасят на италианската икономика, говориха Антонио Фалико — председател на на руския филиал на Банка Интеза и на мозъчния център Conoscere Eurasia (Запознанство с Евразия), организирал това мероприятие съвместно с Фонда Россконгресс.

На срещата, на която присъстваха над 600 компании от десет страни един след друг се изказваха политици и мениджъри, представители на над 90 процента от взаимния обмен с Русия.

Целта на мероприятието беше да отрази състоянието на взаимоотношенията на Италия и страните от Евразийския съюз — Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан.

Тези 32 милиарда евро представляват вече подписани с руски и евразийски партньори договори, които италианското правителство продължава да блокира.

Новата студена война, която Западът разпали срещу Русия, води след себе си редица последици, които е сложно изцяло да бъдат разчетени в икономически еквивалент.

„Въпреки геополитическата обстановка обаче евразийската зона както никога е стратегическа за промишлеността и за предприятията от малкия и средния бизнес”, продължава Фалико.

От друга страна, се промениха макроикономическите показатели — ако погледнем по-широко на взаимоотношенията на Евразия с Европейския съюз, „търговската дупка” не може да не впечатлява — 50% в сравнение с 2013 г. на фона на постоянното увеличаване на обмена между Москва и Пекин, нарастващ с 10%.

Ако ограничим този проблем само до Италия, както се говори в представено на форума изследване, подготвено от Банка Интеза и Фонда Conoscere Eurasia, през 2016 г. италианският експорт в Русия продължава своето падане, въпреки че то не беше толкова стремително, както през предишните години.

Ако погледнем по-обща картина, търговските потоци на Италия и Евразия съставят 3,2% (през 2014 г. — 5,1%). С изключение на Казахстан пред италианския експорт навсякъде стои знак минус.

И все пак Италия и Русия са „икономически допълващи се една друга страни”. По природата на своите производствени модели тези две икономики се интегрират идеално. Русия е главният световен доставчик в областта на енергетиката (втори по нефт, първи по газ).

Италия, която няма природни ресурси, разполага с разнообразен производствен сектор — хранителна промишленост, селско стопанство, машиностроене и високи технологии. Русия инвестира интензивно в иновации (през последните 10 години са открити над 120 технологични и индустриални центрове), което е елемент на силно привличане за италианските предприятия.

Като цяло от резултатите от форума във Верона стана ясно, че Евразия — това не са интелектуални напъни на някакви играчи на стратегия, а най-истинско пространство за икономически и търговски обмен.

Това е естествен пазар за народите и държавите, които са обединени от дълбоки културни корени и се занимават с развитие на сътрудничеството, а не позволяват да бъдат въвличани в икономически (засега) войни, от които са заинтересувани други страни.

Posted on 05.11.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: