Мария Захарова отговори на бившия генерален секретар на НАТО за „световния жандарм” САЩ


Мария Захарова отговори на бившия генерален секретар на НАТО за „световния жандарм” САЩПо думите на Захарова, такива „хора с малка буква” са много далеч от демокрацията, съобщава „Комсомолская правда”.

„Този човек, който редица години е отговарял за формирането на атмосферата на доверие, сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство, говори,  видимо, какво през всичките тези години му е било в главата.

Да се измисли някаква система на жандармерия в световен мащаб и да се постави там една държава, която ще контролира целия останал свят.

Тук става дума именно за контрол, за желание за осъществяване на някакъв Голям брат, който ще следи всички.

Това няма никакво отношение към решаването на международните въпроси, които биха могли да бъдат решени от една или друга страна.

Защо? Сегашното равнище на предизвикателствата, заплахите, с които се сблъска светът, еднозначно доказа: сам никой не може да се справи”, каза Захарова на брифинг, цитирана от “Звезда”.

По-рано Андерс Фог Расмусен, който заемаше поста генерален секретар на НАТО от 2009 до 2014 година, заяви, че днес светът се нужда от „САЩ в ролята им на световен жандарм” и призова за водеща роля на Америка в световните дела.

Изявлението му бе коментирано и в Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент).

Оттам казаха, че НАТО се опитва да превърне света в „американски затвор на народите” и определи думите на Расмусен като „аларма за Европа”.

Advertisements

Posted on 04.11.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: