Двойните стандарти на Запада и НАТО – отказа им да признаят Южна Осетия и Абхазия като независими републики


Двойните стандарти на Запада и НАТО - отказа им да признаят Южна Осетия и Абхазия като независими републикиАбхазия и Южна Осетия обявяват своята независимост от Грузия след гражданските войни през 90-те години на миналия век, които последват разпадането на Съветския съюз.

Русия е една от малкото държави, които официално признават автономията след 5-петдневни военни действия с Грузия през 2008 г.. Обособените региони разчитат на Русия за военна и финансова подкрепа.

Договорът, сключен за 25 години, с възможност за подновяване за по 10 години, предвижда двете страни да създадат общо пространство на отбрана и сигурност, а също и свободно движение през границата между Русия и Южна Осетия, интеграция на митническите служби, сътрудничество на органите на вътрешните работи и съгласувана външна политика, опростяване на процедурите за получаване на руско гражданство и социални придобивки, в това число пенсии.

Документът цели поетапното установяване на по-тясно сътрудничество
между страните в социалната, икономическата и хуманитарната сфера, както и по въпросите на външната политика, отбраната и сигурността при запазване на държавния суверенитет на Южна Осетия.

Случаят е повод да се сетим отново за двойните стандарти на Запада и на НАТО според това какво им е изгодно в даден момент.

Като се върнем към казуса Косово, излиза че компромиси с принципите на международното право могат да се правят тогава, когато целят постигането на стратегическите интереси на определен кръг държави.

През 2008 г., когато Прищина едностранно обявява своята независимост, нарушавайки териториалната цялост на Сърбия, тя получава подкрепата на САЩ и водещите европейски държави, които признават нейната независимост.

Днес същите тези страни отказват да приемат Южна Осетия и Абхазия като независими, да не говорим за връщането на Крим в Русия, позовавайки се авторитетно на принципите на международното право.

Явно е, че тези принципи важат само при определени ситуации, които са в унисон със стратегическите интереси на натовските, разбирай американските играчи.

Advertisements

Posted on 04.11.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: