България и Еврокомисията са готови да преговарят с Русия за газоразпределителния хъб „Балкан“


България и Еврокомисията са готови да преговарят с Русия за газоразпределителния хъб "Балкан"Представителите на съвместната работна група между ЕК и България по изграждането на газоразпределителния хъб „Балкан“ са готови да преговарят с „Газпром“, в случай че компанията проявява интерес към проекта, заяви българският посланик в Москва Бойко Коцев, цитиран от „Взгляд“.

„Във връзка с реализацията на газовия хъб правителството на България и Еврокомисията сформираха съвместна работна група, която има за цел да подкрепи развитието на търговската концепция, на бизнес и финансовия план на газовия хъб „Балкан“…

На руския „Газпром“ е предоставена цялата информация по проекта, и в случай на проявен интерес, представителите на ЕК и България в работната група са готови да започнат тристранни преговори“, каза Коцев, цитиран от РИА „Новости“.

По мнението на посланика хъбът „Балкан“ е интересен и икономически обоснован проект. „Именно този проект представихме на руската страна и сме готови в бъдеще да обсъдим желанието и възможностите на Русия за участие в него“, каза дипломатът.

На 5 септември във Варна се състоя среща, на която българският премиер Бойко Борисов представи предложението си за газов хъб „Балкан“ като алтернатива на „Южен поток“, но „Газпром“ не прояви интерес към форума. Според експерти без руски газ, газоразпределителният център е безсмислен.

На 9 август руският президент Владимир Путин заяви, че ако България иска да се върне към проекта „Южен поток“, само намерения вече не са достатъчни, трябват и железобетонни юридически гаранции.

През 2014 г. България се отказа от проекта „Южен поток“ след натиск от ЕС, което принуди Русия да се преориентира към изграждането на газопровода „Турски поток“, който ще заобиколи България.

Posted on 04.11.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: