Киев е на път да загуби и Закарпатието


Киев е на път да загуби и Закарпатието ВСЕ ПОВЕЧЕ РЕГИОНИ НАСТОЯВАТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ

Над 2000 сътрудници на големия нефтохимически завод „Карпатнефтехим” в Закарпатието подписаха петиция до украинския президент Порошенко с искането да възстанови търговско-икономическите отношения с Русия, съобщи изданието „Новости Ужгорода”.

„Настояваме за възстановяване на връзките с Русия и другите страни от ОНД, които са ключови партньори на Украйна. Прекъсването на търговските и икономическите отношения с тях — и главно с Русия, доведе до свиване на производството на нашето предприятие”, са казва в петицията.

Възстановяването на връзките с Русия и страните от ОНД би спомогнало да нормализираме работата на завода и да намалим загубите за икономиката на Украйна през последните години, смята генералният директор на предприятието Владимир Шулиндин.

Искане за възобновяване на отношенията с Русия изложи и заместник-шефът на комисията по въпросите на евроинтеграцията на Радата в Киев Андрей Артьоменко. Той бе подкрепен от предприемачи и бизнесмени в аграрния сектор в Запорожието, от сътрудници на най-големия в Украйна завод за производство на спортно оборудване VASIL в Днепропетровск и от енергетици от Харков.

Преди три седмици депутатът от Радата Яков Безбах обяви, че е създадена парламентарна група за възстановяване на търговско-икономическите отношения с Русия.

Ако това не се направи, украинската икономика е заплашена от стремителен срив, тъй като „остават все по-малко надежди за получаване на финансова подкрепа отвън и Украйна няма право да се отказва от установените икономически отношения”, подчерта той.

Докато работниците в „Карпатнефтехим” чакат Порошенко да отговори на петицията им, депутати от Закарпатския областен съвет взеха решение за самостоятелна икономическа политика на региона, бе съобщено на официалния сайт на областта.

„Като се имат предвид резултатите от референдума от 1991 г. за създаването на самоуправляема територия, на който 78 процента от избирателите в региона се произнесоха в негова подкрепа, Закарпатието смята автономно да изгражда икономическите си отношения с чужди държави и техните региони”, се казва в постановлението на областния съвет.

В него се отбелязва, че органите на регионалната изпълнителна власт са длъжни да предприемат съответните стъпки по изпълнение на това решение на законодателите на региона.

Вече са набелязани конкретни програми по реализиране на автономна икономика и преки контакти с чуждестранни партньори по съвместни проекти в областта на екологията, инвестициите, транспорта и инфраструктурата.

Председателят на Закарпатския областен съвет Михаил Ривис не изключи възможността Закарпатието да излезе от състава на Украйна и изрази възмущението си, че Киев не отпуска достатъчно средства за инфраструктурата на региона.

„Аз разбирам проблемите по следния начин: Ако правителството иска да задържи Закарпатието в състава на Украйна, то е длъжно да не забравя, че то съществува”, заяви той.

Областният съвет прие също така решение за създаване на работна група за разработване на законодателство по реализиране на икономическа автономия и свободна икономическа зона в региона.

Advertisements

Posted on 03.11.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: