„Российская газета“: Т-90 се доказаха при сраженията в Сирия като ефективни и непробиваеми


"Российская газета": Т-90 се доказаха при сраженията в Сирия като ефективни и непробиваемиПреди близо година танковете Т-90 от серия „А“ бяха забелязани на използваната от ВКС на Русия авиобаза Хмеймим, която охраняваха.

Появата на новите машини предизвика бурна реакция в много западни медии.

Експерти обясняваха, че така наречените „супертанкове“ са прехвърлени в базата, тъй като сирийската правителствена армия, разполагаща с по-старите Т-72, не е в състояние да обезпечи охраната на съоръжението, пише „Российская газета“.

Т-90 са по-подходящи за отбраната на подобен обект в пустинята, тъй като имат по-добре защитена кула, интегриран с основния прицел топлинен датчик, подобрен стабилизатор на оръдието и усъвършенстван автомат за зареждане.

А установената на танка система за управление на огъня превъзхожда конкурентите си по света и му позволява в движение с първия изстрел да поразява движещи се цели практически при всякакви метеорологични условия.

Анализаторите на списание The National Interest тогава писаха, че дори бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“ да използват заловените в Ирак американски танкове M1A1 „Ейбрамс“, то срещу Т-90 нямат никакви шансове.

И причина за това е не само слабата професионална подготовка на терористите, но и лошите качества на американските „Ейбрамс“, чийто експортен вариант е с орязани характеристики.

Няколко месеца по-късно стана известно, че някои танкови подразделения на правителствените войски в Сирия са получили на въоръжение Т-90,  образец 1992 г., като военна помощ от Русия. Екипажите на машините са сформирани от сирийски военнослужещи с опит в управлението на Т-72, преминали преподготовка.

За първи път Т-90 бяха използвани от сирийските части в провинция Алепо. Според близкоизточните медии именно Т-90 са изиграли решаваща роля за успешните операции на сирийската армия.

Бронемашините са осигурили придвижването на щурмовите групи, в резултат на което са били освободени стратегически важни населени места и са били прерязани пътищата за снабдяване на терористите. Част от танковете са били разположени в градовете, взети под контрола на сирийските войски.

Ласкави са и отзивите на сирийските военни, които са били част от екипажите на Т-90. Според тях танковете са се доказали в сраженията като ефективни и непробиваеми, дори за съвременните противотанкови ракетни комплекси TOW, с които разполагат терористите.

Ярко доказателство за това са кадрите от Алепо, които се появиха в интернет през февруари. На тях се вижда как терористите ликуват при точното попадение на TOW-2A в руски танк. Ракетата удря машината челно в кулата. Радостта на терористите обаче внезапно секва, след като от вътрешността на танка излиза жив член на екипажа. На други кадри се вижда как Т-90 издържа попаденията на три ракети.

Според сирийски военни, ако армията разполагаше с по-голям брой Т-90, това щеше ускори края на военните действия.

По данни на експерта по сирийската криза Юрий Лямин, цитиран от „Вестник Мордовии“ правителствените войски в Сирия разполагат с не повече от трийсет Т-90. Изданието подчертава, че в Сирия не е унищожен нито един Т-90.

Реклами

Posted on 01.11.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: