Още един енергоблок от поколение 3+ ще заработи в Русия


Още един енергоблок от поколение 3+ ще заработи в Русия Реакторът ще бъде в Нововоронежката АЕЦ, където вече се използват такива

Руската държавна корпорация “Росатом” планира до първата половина на 2019 г. да въведе в експлоатация строящия се Седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ. Това съобщи генералният директор на корпорацията Алексей Лихачов.

Тази новина идва няколко дни след като първият в света енергоблок от поколение “3 плюс” – Шести на същата централа, излезе на пълна мощност и достигна 100% от номинала си.

Лихачов отбеляза, че ходът на дейностите по подготовката на Шести блок за промишлена експлоатация и строителството на Седми “върви по планирания сценарий”.

“Ние най-подробно сме анализирали всички действия, които предстои да направим до края на годината, за да предадем в промишлена експлоатация шести реактор до Нова година”, заяви Лихачов.

Новоронежката АЕЦ е филиал на концерн “Росенергоатом”. Централата е разположена на брега на река Дон на 42 км южно от Воронеж.

Това е първата в Русия централа с реактори ВВЕР-1200 от поколение “3 плюс”.

В настоящия момент в централата работят три блока – Трети, Четвърти и Пети. Първи и Втори блокове бяха спрени съответно през 1984 г. и 1990 г.

Изграждането на Седми блок на Нововоронежката АЕЦ започна през 2009 г. по проект АЭС-2006 с реакторна установка ВВЕР-1200.

АЕС-2006 е типов проект за руски АЕЦ от новото поколение “3 плюс” с подобрени технико-икономически показатели.

Целта на проекта е постигане на съвременните, постфукушимски изисквания за безопасност при оптимизирани капитални инвестиции за изграждане на централата.

Advertisements

Posted on 01.11.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: