НАТО се отказа от преговори с Русия за безопасното военно-въздушно движение в Балтика


НАТО се отказа от среща с Русия за обсъждане въпросите на сигурността в БалтикаНАТО се отказа от среща между военните експерти в Москва за обсъждане въпросите на сигурността в Балтика, заяви постоянният представител на Русия към алианса Александър Грушко в ефира на телевизия „Россия 24“.

Според него, показателен е фактът на отказ от деполитизирани преговори за безопасното военно-въздушно движение в региона.

Грушко констатира, че алиансът не е готов към искрено договаряне по изграждане на режим на безопасност в Балтика.

Той отбеляза, че веднага, щом Русия се е съгласила с предложения от Финландия план за взаимодействие, който предполага използването на военни самолети с траспондери, самата тема за транспордерите „практически изчезна от политическия лексикон на страните от НАТО“.

„Когато върху Русия прехвърлят всички грехове за опасно сближаване, аз като професионалист мога да кажа, че всъщност става дума за проблем, който абсолютно не е свързан с руския фактор“, — това заяви постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко в ефира на телевизия „Россия 24“.

Дипломатът подчерта, че Москва както и преди е открита към диалог с НАТО и е готова да обсъди по-ранните предложения.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че темата за сигурността на полетите в района на Балтийско море е възникнала по време на неговата визита във Финландия по инициатива на президента на страната Саули Ниинистьо, затова алиансът е отклонил не „предложението на Путин“, а инициативата на финландския лидер.

Posted on 01.11.2016, in Анализи, Международна политика, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: