Крайцерът „Варяг”- флагман на Тихоокеанския флот на Русия


Крайцерът „Варяг”- флагман на Тихоокеанския флот на РусияВ руския военноморски флот има традиция, имената на корабите, чиито екипажи са извършили подвиг, да се запазват, дори ако самият кораб по една или друга причина е потънал или излязъл от строя.

В състава на Тихоокеанския флот влиза ракетния крайцер „Варяг”. Това е вече третия кораб с такова име в руския флот.

Началото на тази династия от „Варяги” дава през 1861 година винтова дървена корвета с платна и с 18 оръдия. Вторият „Варяг” – крайцер от първи ранг, построен във Филаделфия по поръчка на руското адмиралтейство, влиза в строя през 1901 година.

Екипажът именно на този крайцер вписва името на своя кораб в историята на мъжеството и героизма на руските моряци.

В самото начало на Руско-японската война от 1904-1905 година, крайцерът „Варяг” влиза в неравен бой с японска ескадра, и получава предложение да се предаде. Тъй като не получават отговор японците откриват огън. Неравния бой продължава 50 минути. Според рапорта на командира на „Варяг” капитан Руднев, руския крайцер потапя един миноносец и поврежда 4 японски крайцера.

„Варяг” също получава сериозни повреди и няма възможност да продължи боя. За да не попадне в ръцете на противника, той е потопен от своя екипаж чрез откриване на кингстъновите клапи. Боят и гибелта на крайцера възхищават даже противника – това, че руските моряци постъпват по кодекса на самурая се използва за пропагандиски цели, като пример за подражание.

Освен това, след руско-японската война, японското правителство създава в Сеул музей в памет на героите от „Варяг” и награждава Руднев с ордена на Изгряващото слънце.

В Русия на моряците от „Варяг” са оказани много почести, включително обед с императора Николай Втори, и са им връчени различни награди. Но, изглежда, най-важната им награда е споменът.

Във Владивосток има обелиск с надпис: На ниските чинове от крайцера „Варяг”, загинал в бой с японската ескадра при Чемулпо”.

А по-надолу има паметна дъска: „На героите на легендарния крайцер „Варяг” от техните наследници – екипажа на гвардейския ракетен крайцер „Варяг”.

Posted on 31.10.2016, in Въоръжени сили, История and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: