Флагманът на Военно-морския флот на Русия – Атомният ракетен крайцер „Петър Велики“ (видео)


Убиецът на самолетоносачи - Атомният ракетен крайцер "Петър Велики" (видео)Понастоящем това е най-въоръженият кораб на планетата.

Достатъчно е да кажем, че крайцерът може всичко — може да води битка с въздушни цели, кораби, подводници…

Оборудван е с най-съвременните сензорни и комуникационни системи.

Бидейки флагман на Северния флот, той де факто е и флагман на целия Военно-морски флот на Русия.

„Петър Велики“ носи 20 противокорабни ракети „Гранит“.

Забележете, „Адмирал Кузнецов“ има 12 ракети „Гранит“, а „Петър Велики“- 20.

Да погледнем върху руската корабна групировка, която замина за Сирия преди броени дни.

В руската корабна група, освен тежкия авионосен крайцер «Адмирал Кузнецов», има два съвременни големи кораби срещу подводници (по западната терминология — есминци) — „Вице-адмирал Кузнецов“ и „Североморск“, а също кораби за поддържка.

В групировката влизат също два малки ракетни кораба (по западната терминология — корвети), които носят знаменитите крилати ракети „Калибър“ и са специализирани за унищожаването на надводни кораби.

Това по всяка вероятност няма да се афишира, но в същата група присъстват поне две ядрени ударни подводници от клас „Акула“, една подводница от клас „Оскар-II“ с крилати ракети (още 12 „Гранити“) и няколко дизело-електрически подводници от клас „Кило“. Всички тези кораби представляват единна сила.

 Сумирайки, може да се каже, че руската военно-морска групировка представлява сбор от такива кораби, които по-рано никога не са имали предназначението да се борят съвместно в състава на единна групировка на голямо разстояние от територията на Русия.
Опитът е твърде успешен, а като цяло групировката е твърде внушителна.

Следва основният въпрос: На какво реално е способна военно-морската групировка в Сирия?

 

Преди да разгледаме картината в нейната цялост, да обърнем внимание на един детайл.

Почти всички статии, написани за крилата ракета „Гранит“ твърдят, че това е противокорабна ракета.

Но, забележете, към думата „Гранит“ вече е поставена буквата „Б“ — както звучи на руски думата „брегова“.

Очевидно „Гранит“ вече има такава модификация. Руснаците неотдавна разкриха, че модифицираните „Гранити“ вече имат „истинска“ („сложна“) система за наземни цели. А това предполага съвсем различно анализиране на възможностите на корабната група.

 

Ето какво ни е известно за подобрената ракета „Гранит“:

  • маса — 7 тона
  • скорост — 1.5-2 Мах
  • далечина на действие — 500-600 км
  • бойна глава — 750 кг (обикновена или ядрена).

 

„Гранит“е в състояние да сътвори и други интересни нещица. Например, една ракета може да лети на височина 500 м и повече, за да определи целта, а останалите, бръснейки повърхността на минимална височина, получават данните от летящата на височина ракета.

Тези ракети, за по-надеждно преодоляване средствата на ПВО и ПРО, могат автоматично да атакуват целта от различни посоки. Могат да летят ниско, на 25 метра от повърхността, могат и високо — до 17 000 метра.

 

„Гранитите“ сами по себе си са мощно оперативно-тактическо средство.

 

Ако отчетем, че те са минимум 32 броя в корабна група, то това означава, че групировката има тактическа огнева мощ равна на цяла ракетна бригада!

Ако нещата тръгнат към лошо, то тази корабна група ще е сериозна заплаха не само за всеки американски/натовски надводен кораб в пределите на 500 км от Сирия, но и за всеки град или военна база.

И е твърде изненадващо, че западните подпалвачи на войни са пропуснали това. Само това би трябвало да вкара НАТО задълго в шок и ужас!!!

Съвкупните възможности на руската военно-морска група и ракетите С-300/С-400, разположени в Сирия, предоставят на руснаците първокласни противовъздушни и противоракетни възможности.

Ако възникне необходимост, руснаците могат под защитата на МиГ-31БМ да прехвърлят от Русия самолетите А-50 (аналог на АУАКС).

Много анализатори изпускат от погледа си факта, че тази система, която на Запад наричат SA-N-6 „Grumble“ и която е ядрото на системите на ПРО/ПВО на «Петър Велики», това е С-300ФМ, модернизираният морски вариант на С-300.

Ракетите в системата се движат с удивителната скорост от 6 Мах, далечина на действие 150 км, способност за работа в инфрачервения диапазон, насочвани са от спътник, което им позволява да свалят балистични ракети и да обезпечат защитата на купол с височина 27 000 метра.

„Петър Велики“ има 48 ракети точно с такива параметри (в 20 пускови установки).

 

Posted on 30.10.2016, in Анализи, Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Хилари Тръмп

    Смях, брато! Не пишат и за ръждивия самолетоносач с парна машина, Адм.Кузнецов… Цялата им смехотворна „армада“ предизвиква на Запад само съжаление и присмех.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: