„Роскосмос“: Ще летим до Марс с ядрени двигатели само за два месеца


"Роскосмос": Ще летим до Марс с ядрени двигатели само за два месецаОпитите да се подобри ефективността на съществуващите системи за задвижване са безперспективни, сподели ръководителят на Федералната космическа агенция Анатолий Перминов по време на Международния конгрес на астронавтика 2016г.

„Колко специалисти от цял свят по ракетни двигатели се трудят за максимален ефект, който ние ще получим. От съществуващите вече ракетни двигатели, моделите им са течни или твърдотоплинни, които в опит да увелича своята тяга чрез уделен импулс е просто безперспективно“, споделя ръководителят на Федералното космическо агентство.

В това време, ядрените енергодвигателни системи осигуряват значително своите параметри.

„Ядрените енергодвигателни системи дават увеличение в пъти. Например, един полет до Марс днес може да бъде осъществен отиване и връщане за около 1,5- 2 година, а може да се съкрати периода за 2-4 месеца“, споделя Перминов на сайта на Роскосмос.

Според него алтернатива на подобни двигатели ще се появят в бъдеще.

„Човечеството е, възможно в бъдъще да изобрети нещо ново, но на днешен етап на Земята такава алтернатива няма“, допълва ръководителят на Роскосмос.

Той добавя, че използването на ядрени енергодвигателни системи се разглежда при големи пилотиращи системи, а не за малки КА, който могат да летят на други типове системи, използващи йонни двигатели или чиста енергия от слънцето.

Шефът на Роскосмос също напомня, че сега в Русия работят над създаването на тежки и свръх тежки носители старта, на които се планира от космодрома Изток.

„«При изграждането и развитието на космодрома Изток предвиждаме няколко етапа. Първият – създаване на РН „Русь-М“ за стартиране на космически апарати от всички типове. Всичко трябва да приключи должна в периода от 2015 по 2020 година, като говорим за реални стартирания“, разказва Перминов.

„През 2020 година трябва да се появи РН 50-60 тоннен клас, а през 2030 година и нататък – свръх тежък клас до 150 т.“.

На въпроса дали новите носители ще се пробват на Байконур, шефът на Роскосмос отговаря, че това е напълно възможно:

„Ако е необходимо, защо не?“ „Байконур е на територията на Казахстан, наема на космодрума е платен до 2050 година. Аз лично съм уверен, че Русия ще продължи използването на този космодрум в една или друга степен при изстрелване на съществуващите РН: „Союз“ и техните различни модификации, „Зенит“, „Протон“ именно в този период до 2050 година. Аз съм уверен, че ние ще използваме тези системи и паралелно ще строим нов космодрум“, завършва своето изказване Перминов.

Posted on 30.10.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: