Михаил Саакашвили е заплашен от съдебен процес в Европа


Михаил Саакашвили е заплашен от съдебен процес в ЕвропаВ Белгия е подготвен съдебен процес срещу Михаил Саакашвили.

По инициатива на избягали от страната правозащитници бившия президент на Грузия ще го съдят за престъпления против човечността, за фалшифициране на резултатите от президентските избори през 2007 година и разпалване на войната с Русия през 2008 година.

Белгийското законодатества позволява да се разглеждат дела против чуждестранни граждани ако става дума за геноцид, военни престъпления или престъпления против човечността.

На онези, които ги признаят за виновни, Белгия забранява влизане на своя територия, т.е. закрива достъпа до намиращите се в Брюксел институти на Европейския съюз и щаб-квартирата на НАТО.

Съдът срещу Михаил Саакашвили може да започне в Брюксел , всички документи са подготвени, заявката е одобрена, адвокатите водят активна работа.

Саакашвили едва ли ще бъде осъден, но ще бъде привлечено вниманието на правозащитниците, смята експертът по проблемите на Кавказ Яна Амелина:

− Онова, което ни се струва достатъчно очевидно, е например вината на Саакашвили в разпалването на войната през август 2008 година и нарушението от него на свободата на пресата, което трудно може да бъде доказано в съд далеч от Грузия, където се намира мнозинството от свидетелите, които биха могли да се изкажат на страната на обвинението.

Но това има значение като обществен процес. Ако е трудно Саакашвили да бъде осъден от обикновен съд, то той трябва да бъде осъден поне от съд на съвременниците.
Единственият реверанс по отношение на Грузия стана само непризнаването от Европейския съюз на резултатите от изборите в Южна Осетия. Може да се създаде впечатлението, че съюзниците са изоставили Саакашвили.

 

Advertisements

Posted on 30.10.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: