Многополярният свят вече е факт


Многополярният свят вече е фактВ последните месеци САЩ започнаха кампания за дискредитацията на Русия в международните организации.

Измислиха си и този път повод — „варварските бомбардировки“ в Алепо. Започнаха дори да обсъждат идеята да се изключи Русия от Съвета за сигурност към ООН.

Но, доколкото това е напълно невъзможно без одобрението на цялата структура на ООН, този понеделник пуснаха в ход проекта за изхвърляне на Москва от Съвета към ООН за правата на човека (СПЧ).

НО: Още нищо не се е случило.
ООН, Съветът за сигурност и СПЧ си работят в обичайния режим, а малките бумеранги, тръгнали от САЩ и връщащи се към САЩ, вече полетяха.
На 19 октомври Бурунди, а на 25 октомври Гамбия решиха да напуснат споразумението за Международния наказателен съд.
Той се използваше от американците като ефективен инструмент за натиск върху не достатъчно лоялните режими и като наказание на непокорните.
При това, върху държавите, които не влизат в състава на Международния наказателен съд, неговата юрисдикция не се разпространява.

Разбира се, ако имаше силови варианти — всяка юрисдикция може да се разпространи …там, където е угодно на силовака.

Е, две от най-големите и влиятелни африкански страни хвърлиха ръкавицата на държава, която все още счита себе си за световен хегемон —  отказаха да признаят легитимността на създадения от нея международен наказателен орган.

Това е най-доброто доказателство от последните дни, че, независимо от наличието американския хегемонизъм, макар и в агония, отнасящ хиляди животи в Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, в Украйна, де факто многополярният свят вече съществува.

Факт.

Мерси сме, за което на САЩ — за бумерангът, който хвърлиха, играейки си на световен жандарм и Прометей на демокрацията.

 

Advertisements

Posted on 29.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: