Европейската комисия одобри разширяването на достъпа на „Газпром“ до газопровода “Опал”


Европейската комисия одобри разширяването на достъпа на „Газпром“ до газопровода “Опал”Европейската комисия одобри разширяването на достъпа на „Газпром“ до газопровода “Опал” (Opal), който представлява продължение на „Северен поток“, съобщи “Взгляд“, като се позова на официално съобщение на ЕК.

По този начин проектът се изключва от нормите на Третия енергопакет.

На този етап “Газпром“ ще получи допълнителен достъп до 40% от разпределителните мощности на Опал в размер на 25,6 млрд. куб. м, предаде РИА “Новости“.

При това ЕК оставя в резерв 10% разпределяеми мощности на Оpal, а при запитване от трети страни той може да бъде увеличен до 20%

„Газпром“ може да използва всичките 100% разпределяеми мощности на Опал при отсъствие на запитване от трети страни.

Европейската комисия си запазва правото да преразгледа решението за достъпа до мощности на Оpal, ако види значителен интерес от трети страни.

“Взгляд“ отбелязва, че през петгодишното съществуване газопровода никой не е проявявал интерес да му бъде доставян газ чрез него.

По-рано различни източници съобщиха, че разрешението на ЕК за разширен достъп на Газпром“ до “Опал” ще бъде валидно до 2033 г.

Украинската компания “Нафтогаз“ пусна жалба до ЕС, че в случай на разширяване на достъпа на “Газпром“ до газопровода Опал, то Украйна ще претърпи загуби в размер на 290-425 млн. долара годишно.

Експертите отбелязват, че от наложените ограничения при използването на газопровода най-много загуби понесе “Газпром“.

Руската компания е инвестирала около 1 млрд. евро в строителството на Оpal, а се оказа с ограничени възможности да избира път за доставка на газ към европейските потребители.

Ако се ползват оценките на “Нафтогаз“, то ежегодните загуби, които до момента е понесъл „Газпром“ се равняват на 530 млн. долара за неизползвани 50% от мощностите.

Сега всички тези приходи ще отидат в “Газпром“.

Posted on 29.10.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: