New York Observer: Във войната в Сирия вече има победител – Русия


New York Observer: Във войната в Сирия вече има победител - РусияДоналд Тръмп прогнозира, че ако се вслушаме в Хилъри Клинтън, то нейната стратегия ще доведе до трета световна война с Русия заради Сирия. И това е силен извод, дори за такъв политик, пише New York Observer.

Впрочем, Тръмп в този план отново повтаря външнополитическата линия на Кремъл, който счита, че САЩ подкрепят терористите в Сирия.

Но неотдавна Москва засили частите си в арабската република с помощта на С-300 и С-400 и предупреди Вашингтон да няма никакви стрелби в Сирия без нейното съгласие.

Според автора на статията, Путин вече е постигнал всички свои стратегически цели: той спаси режима на Асад и изобрази Запада като злодей, който подкрепя джихадистите. Затова прогнозите на Обама, който пророкуваше кошмари за Москва в Сирия, не се сбъднаха.

Нещо повече, авторът на статията пише, че зоната без полети в Сирия, към която призовава Хилъри Клинтън, вече съществува, но я контролира Русия.

Конфликтът в Сирия много прилича на ситуацията в Югославия: границите на двете държави бяха изкуствени, пише изданието.

И макар от събитията в Югославия да ни делят цели 20 години, същността на кризата е същата:

 

„Каша от воюващи групировки, много от които задвижвани от религиозен и етнически екстремизъм, които не се тревожат за жертвите сред гражданското население“.

 

Разликата е в това, че този път Русия притежава възможността да промени изхода от конфликта. Още повече, че урокът от Югославия, значителна част от която сега се намира в НАТО и ЕС, оказва върху Путин голямо влияние.

Дори обосновавайки присъединяването на Крим, той си спомни как натовските бомбардировки над Сърбия доведоха до прекрояване на картата на света и до независимостта на Косово от Белград.

За Путин намесата в сирийския конфликт стана явна победа на световната сцена.

Москва доказа, че няма да изостави своите — за разлика от САЩ, които не защитиха своя отдавнашен съюзник Хосни Мубарак.

Затова не е изненада, че сега и Израел, и Египет търсят в лицето на Русия, която стана главният миротворец в региона, свой съюзник.

Авторът на статията отдава успехите на Москва на „поразителната, безпрецедентна некомпетентност“ на президента Обама и неговата администрация по въпросите на външната политика.

Затова отново и отново Русия побеждава над „самопровъзгласилите се познавачи на външната политика“ в правителството на Обама.

Авторът на статията е против военната интервенция на САЩ в Сирия, отчитай опита на Ирак, Афганистан и Либия, но, според него, щом Обама е очертал някакви червени линии, то не е трябвало да отстъпва.

 

„Предоставянето на американската политика в Сирия в ръцете на Русия ще завърши със сълзи и дипломатическо поражение с по-широки последици“, — пише  New York Observer.

 

Гражданската война в Сирия вероятно ще продължи още години.

Но режимът на Асад е спасен и това променя баланса на силите в Близкия Изток в полза на Русия.

 

Advertisements

Posted on 28.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: