Украйна саботира изпълнението на Минските споразумения


Украйна саботира изпълнението на Минските споразуменияУкрайна тихо саботира изпълнението на минските споразумения и това е ясно на всички европейци. Но представителите на антируския лагер предпочитат да си си мълчат.

В продължение на цяла година санкциите, наложени срещу Москва, бяха едно от основните теми за обсъждане в ЕС, когато ставаше дума за външнополитически задачи.

Все повече страни, политици, регионални парламенти поставяха въпроса за необходимостта ако не от премахване на санкциите, то поне на намаляване на ограничителните мерки. При това аргументите бяха убедителни.

Първият и главен от тях: тези, които казват, че санкциите ще бъдат премахнати след пълното изпълнение на Минските споразумения за урегулиране в Донбас, съзнателно или не насочват ситуацията в задънена улица.

Защото пълното изпълнение на тези споразумения е невъзможно без желание и от двете страни – и от Москва, и от Киев.

А украинските политици не крият, че едва ли не основната им задача в сферата на външната политика е да постигнат запазване (а още по-добре и затягане) на санкциите срещу Русия.

Така че какъв е за тях смисълът за насърчаване на споразуменията от Минск, които много хора в Киев и без това смятат за неизгодни и наложени със сила? Да се помага на врага да се избави от санкции, да си спасява икономиката? Естествено, не.

И се получава, че Киев взе в употреба единствената възможна в тази ситуация тактика – тих саботаж. Не отхвърляйки Минск открито, но максимално затруднявайки неговото осъществяване.

Тази тактика е очевидна за всички, в това число и за европейците. Просто представителите на условния „антируски лагер“ – балтийските държави, Полша, Швеция и Великобритания – не говорят публично за това.

А техните опоненти, настроени за постепенно възстановяване на отношенията с Москва – Италия, Унгария, Словакия, Гърция, Кипър, Испания и, в някаква степен, Франция – от известно време престанаха да мълчат.

И се стараят да предадат тази проста като цяло логика на своите партньори в ЕС.

Posted on 28.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: