Тристранна среща между Русия, Иран и Сирия – посветена на борбата срещу тероризма


Тристранна среща между Русия, Иран и Сирия - посветена на борбата срещу тероризмаДнес в Москва се проведе среща между външните министри на Русия, Сирия и Иран Сергей Лавров, Уалид Муалем и Мохамад Джавад Зариф, посветена на борбата срещу тероризма, гражданската война в Сирия и тристранните отношения.
Уалид Муалем заяви, че правителството на страната е готова да работи над постигането на мирно разрешаване на сирийската криза и да участва на междусирийските преговори.

„Вие в Сирия сме готови да работим над постигането на политическо решение на сирийската криза, а също така сме готови незабавно да възстановим междусирийския диалог без външна намеса“, заяви Муалем. Според него „има покана за среща още от май тази година“.

„Но САЩ и съюзниците им не позволяват провеждането на нов кръг преговори“, отбеляза министърът. Той посочи като основно условие за възобновяването на примирието в Алепо възможността цивилното население да може да го евакуира, информира „Фокус“.
От своя страна Сергей Лавров заяви, че страната му ще направи всичко необходимо, за да поддържа сирийците, особено в условията на санкции срещу тях.

Лавров заяви, че разчита по време на срещата да се изработят конструктивни решения по разрешаването на конфликта в Сирия.

„Необходимо е усилията по противоборството срещу тероризма в Сирия да нараснат , иначе ще загубим битката в целия Близък изток“, заяви министърът.

Той посочи, че сирийската правителствена делегация е готова още утре да пристигне в Женева за преговори.
„Необходимо е да се възобнови политическия диалог в Сирия, а делегацията на Дамаск е готова още утре да пристигне в Женева за началото на преговори с опозицията“, заяви Лавров.

„Всички ни обединява разбирането на липсата на алтернатива пред разрешаването на конфликта в Сирия по дипломатически път и ние поддържаме желанието на сирийското ръководство за възобновяване на политически процес въз основата на решенията на Международната група по поддръжка на Сирия и Съвета за сигурност на ООН.

Ние приветстваме уверенията на сирийския външен министър Уалид Муалем за това, че делегацията на сирийското правителство е готова буквало утре да пристигне в Женева за преговори под егидата на ООН с представителите на всички опозиционни групи“, заяви Лавров.

Advertisements

Posted on 28.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: