Путин: Сътрудничеството на Русия и САЩ за сигурността може да е по-добро


Путин: Сътрудничеството на Русия и САЩ за сигурността може да е по-доброВзаимодействието на Русия и САЩ в сферата на сигурността е добро, но може да бъде много по-добро, заяви Владимир Путин в речта си по време на заключителната сесия на клуб „Валдай“, съобщи  ТАСС.

„Като цяло не е толкова лошо, но може да бъде много по-добре“, заяви Путин, отбелязвайки сътрудничеството на двете страни в гарантирането на сигурността.

Като един от успешните примери за взаимодействие руският лидер посочи помощта на американската страна в осигуряването на сигурността на Олимпийските игри в Сочи.

„Ето тук, в Сочи, американците ни помагаха реално. И аз съм им благодарен за това. Всички сме им благодарни. Сътрудничеха ни. Сътрудничеха с нас тук на място много ефективно и на по-високо ниво – на ниво ръководство на спецслужбите“, посочи Путин.

Той спомена също така и негативния опит, напомняйки за пренебрегването от американска страна на предаваната от РФ информация за братя Царнаеви, извършили терористично нападение по време на Бостънския маратон.

Путин напомни, че РФ нееднократно е предупреждавала американските колеги за Царнаеви, но не е получила никакъв отговор. В крайна сметка американската страна е заявила, че е наясно със ситуацията и е помолила РФ да не се намесва.

„Казах на директора на Федералната служба за сигурност: „Предай го в архива“. Така че отговорът и до днес е в архива.

Но след това, след няколко месеца, за съжаление, се случи терористичното нападение в Бостън по време на известния маратон, загинаха хора. Много е тъжно, че тази трагедия се случи.

Ако контактите и доверието бяха на друго ниво между нас и партньорите ни, съм сигурен, че тази трагедия можеше да бъде избегната.

После при нас дойдоха американци, веднага пристигнаха, ние им дадохме материалите, с които разполагахме, но вече беше късно, бяха загинали хора“, напомни Путин.

Posted on 28.10.2016, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: