Политилог: Ако Хилъри Клинтън бъде избрана за президент, то светът ще стане много по-опасно място за живеене


Политилог: Ако Хилъри Клинтън бъде избрана за президент, то светът ще стане много по-опасно място за живеенеАко Хилъри Клинтън бъде избрана за президент, то светът ще стане много по-опасно място за живеене, пише в интернет-списанието The Conversation професорът по международни отношения Джоузеф Камилери от университета „Ла Троба”.

Според него, бившият държавен секретар, претенциозно заявяващ за своето дълбоко разбиране относно ситуацията на международната арена, на практика отделя много по-малко внимание на международните заплахи, които могат да възникнат, ако тя стане президент.

Клинтън постоянно отстоявала позиция за прилагане на военна сила, било то в Афганистан, Ирак или Либия.

„Съдейки по предизборната й програма, нищо не се е променила” – констатира Камилери.

Той обръща внимание на редица проблеми, с които Клинтън ще се сблъска, ако стане президент. На първо място става дума за влошените руско-американски отношения, чиято степен на напрежение достигна равнището от средата на 1980-те години.

Ключови фактори са разширяването на НАТО и разполагането на системата за ПРО в Румъния.

Русия обаче не е единственото предизвикателство, САЩ ще имат работа с укрепващия икономически Китай, КНДР с нейните ядрени възможности и неуправляемият конфликт в Близкия Изток.

„Как Клинтън ще отговори на тези предизвикателства?” – пита професорът и се позовава на предизборната й програма, че тя ще заложи на силата.

В частност тя обещава да се „противопостави на Путин” и „да застави Китай да даде отговор” за всички дестабилизиращи действия. Според Камилери тези изявления са несъстоятелни.

Според него, Клинтън иска да запази доминирането на САЩ на международната арена, защото не е проумяла, че светът вече не е еднополярен и е лишен от единен център.

В рамките на този мултиполярен свят страните не всякога ще бъдат съгласни една с друга, но всяка от тях трябва да бъде въвлечена в международен диалог.

В тези сложни отношения повече няма място за това, което иска Клинтън, която ще се стреми към сътрудничество, ако има общи интереси, или към конфронтация, ако ги няма.

За времето на своята предизборна кампания Хилъри Клинтън изобщо не се спря на уроците, които САЩ трябваше да извлекат след Афганистан, Ирак, Либия Сирия и Йемен.

Нещо повече, решенията, които тя вземала като държавен секретар на САЩ, доказват, че Клинтън изобщо не счита, че при прилагане на военна сила трябва да има някакви ограничения.

Политологът припомня думите на Доналд Тръмп, че идеята на Клинтън за безполетна зона в Сирия рискува започване на Трета световна война.

„Мечешката услуга”, която американските медии оказали на човечеството, е неспособността навреме да се осветят тези тревожни слабости на Хилъри Клинтън.

Posted on 28.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: