Еврокомисията е одобрила разширения достъп на „Газпром“ до газопровода „Опал“


Еврокомисията е одобрила разширения достъп на "Газпром" до газопровода "Опал" Еврокомисията е одобрила предложение да бъде разширен достъпът на „Газпром“ до газопровода „Опал“ (Opal), който ще съединява Европа със „Северен поток“, пише „Уол Стрийт Джърнъл“ (The Wall Street Journal/WSJ), като цитира свои източници.

Според изданието това е признак на затопляне на отношенията между Русия и ЕС на фона на продължаващото политическо противопоставяне по сирийския въпрос.

По данни на вестника новото споразумение дава на „Газпром“ изключително право върху 50% от мощностите на Opal, но 30-40% ще бъдат предложени на търг, до който руският газов гигант ще бъде допуснат. 10-20% от мощностите на тръбата ще трябва да бъдат предоставени на други доставчици на синьо гориво.

ЕС ще приеме решение да отхлаби ограниченията за „Газпром“ до 31 октомври, информира Ройтерс. Това решение ще бъде взето след среща в Брюксел в сряда, на която ще присъстват заместник-председателят на „Газпром“ Александър Медведев, руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Ановски и еврокомисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер.

„Срещата е ключова, тя може да промени цялата игра“, твърди запознат с делата източник.

На въпросната среща ще бъдат обсъдени начините за уреждане на претенциите на европейските антимонополни органи към „Газпром“.

За пълното натоварване на Opal отдавна лобира компанията „Винтерсхал“ (Wintershall). През 2011 г. тя и „Газпром“ вложиха над 1 млрд. евро в изграждането на 470-километровта тръба от германския град Грайфсвалд до чешката граница.

Opal има стратегическо значение, защото той ще даде на руския газ излаз на пазарите в Централна и Източна Европа, заобикаляйки Украйна.

Advertisements

Posted on 27.10.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: