Росатом ще удължи живота на V-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години


Росатом ще удължи живота на V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 30 годиниПървият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров е в България, за да подпишат договор с АЕЦ „Козлодуй“ за удължаване на срока на работа на V-ти блок с още 30 години.
Министър Теменужка Петкова присъстваха на  подписване на протокол за предаване на заключителните документи за продължаване срока за безопасна експлоатация на блока до 2047-а г.
По арбитражното дело за АЕЦ „Белене“ енергийният министър Петкова заяви, че се очаква България да се разплати с Русия до средата на декември:
Както вече споменах, имаме съвместна работна група, която работи изключително добре. В момента водим преговори по отношение на условията, при които трябва да бъде извършено плащането и съответно сроковете.
Желанието и амбицията на Националната електрическа компания и съответно на българската страна е, това разплащане, финалното разплащане, да стане до средата на месец декември най-късно.
От своя страна, първият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров обясни, че веднага щом страната ни плати, те могат да ни предадат готовото оборудване за централата.
Ако бъде поискано обаче, те могат да продължат да съхраняват реакторите, като сумите, които ще трябва да плати страната ни за това, няма да са значителни:
Ако нашите български колеги ни помолят да съхраняваме оборудването известно време, ние можем да го направим, но ви уверявам, че това няма да струва някакви безумни космически суми. В сравнение с парите, които България трябва да плати за оборудването, тези суми са смешни.
Advertisements

Posted on 26.10.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: