Политолог: „Суровата истина“ за Сирия – Башар Асад и Русия печелят


Политолог: "Суровата истина" за Сирия - Башар Асад и Русия печелятПри цялата си критика към Барак Обама, Дамаск и Москва американските политици пропускат цяла поредица от „неудобни истини“, които пречат за достоверната оценка на сирийския конфликт, твърди политологът Даниел де Петрис в  National Interest.

По време на кризата се прояви пълната недееспособност на Съвета за сигурност към ООН в опитите му за регулиране на кризата.

А тактиката на Башар Асад с подкрепата на Русия се прояви като много ефективна, след като успешно извършва както териториални завоевания, така и дипломатически.

Тези, които поне веднъж са видели страшните кадри на разрушените от бомбардировките сирийски градове, едва ли някога ще ги забравят.

Последните шест години, през които в страната бушува война, ни заставят да се замислим, нима не започва да се срутва цялата международна система, пише политологът Даниел де Петрис в статията си за  National Interest.

Всички опити на държавния секретар на САЩ Джон Кери да постигне каквото и да е споразумение с Русия за регулирането на кризата вече са обект на насмешки сред консерваторите във Вашингон.

Американецът с увереност напуска преговорите, но много бързо разбира, че това е лъжливо чувство, — все едно е „мазохист, на който му харесва, когато го унижават руснаците“.

Болшинството във Вашингтон предпочитат да ограничат критиката си само към президента Обама. В същото време хиляди сирийци продължават да загиват.

Нормално, правейки своите изявления, дипломатите предпочитат специално да сгъстяват краските, но в случая със Сирия по някаква причина така и не желаят да признаят „суровата истина“,  твърди авторът.

Например, първо, американските власти упорито не искат да видят, че сирийският лидер Асад и неговите руски съюзници печелят.

Когато Москва влезе в този конфликт, президентът Обама самоуверено прогнозира, че Русия „ще затъне в блатото“, правейки аналогия с Афганистан през 1979 година.

Подобни неща могат да се чуят от членовете на администрацията и днес, но фактът си остава факт: руснаците помогнаха режимът на Асад да се задържи и съществено удължиха живота му.

И днес с всяка руска атака позицията на правителствените войски на Дамаск стават все по-силни, а и картите на масата на дипломатическите преговори също.

Второ, не бива да забравяме, че Москва вложи много в сирийската си кампания — значително повече от Вашингтон. Последният само бие тревога за хуманитарната катастрофа и разрушените градове, а за Русия това са години дипломация, военни ресурси.

За Москва сирийският лидер „държи ислямистките варвари по-далече от Дамаск“.

Сирийският конфликт показа, че Съвета за сигурност към ООН, а вероятно и цялата организация със своята бюрокрация са действени само на книга. Бомбардировките на болници, училища, жилищни сгради, джамии, магазини — нямаше никаква реакция от страна на Международния наказателен съд.

В Съвета за сигурност така и не могат да изработят каквато и да е детайлна резолюция, всички негови членове предпочитат да се обвиняват помежду си в нарушаване на примирието.

Нееднократно заставяйки Съвета за сигурност да изглежда „немощен и несериозен“ Башар Асад успя там, където не успяха Слободан Милошевич и Садам Хюсеин, твърди де Петрис.

Трябва да имаме предвид, че тактиката на сирийския лидер наистина работи.

„Международната общност трябва да спре да живее в приказка“.

„Ако не приеме всички тези „сурови истини“, може да не осъзнае реалните намерения на Асад, а с тях и възможността да занижи насилието“.

Advertisements

Posted on 26.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: