ВКС на Русия и сирийската авиация напълно прекратиха полетите около Алепо


ВКС на Русия и сирийската авиация напълно прекратиха полетите около АлепоРуската и сирийската авиация напълно прекратиха полетите си в района на Алепо и ще удължат срока на това решение, съобщи началникът на Главно оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.

„Още веднъж ви обръщам внимание, че от 18 октомври в 10-километрова зона около Алепо са напълно прекратени полетите на руската и сирийската бойна авиация. Мораториумът над техните въздушни удари около този град ще бъде удължен“, каза той.

Рудской напомни, че от 20 октомври в Алепо в продължение на три дни от 08.00 ч. местно време са се въвеждали хуманитарни паузи, през които сирийските правителствени сили напълно са прекратявали огъня.

През тези паузи за напускане на Алепо са били подготвени осем коридора – два за въоръжени бойци и евакуирани на болни и ранени и шест за цивилното население.

Русия има готовност да въвежда хуманитарни паузи в Алепо, но само при наличие на достоверна информация за готовност да се евакуират от града болни, ранени и цивилни жители, каза Рудской.

Руската бойна авиация е готова по всяко време да нанесе удари по екстремистите, които влизат в Сирия от територията на Ирак, заяви той.

Бойци от групировката „Ислямска държава“ продължават да се насочват от Ирак към Сирия. От Мосул в Дейр аз Зур са пристигнали около 300 от тях, посочи Рудской.

Руските военни внимателно следят обстановката в района на иракския град Мосул, но засега не забелязват осезаеми успехи в неговото освобождаване от ИД, отбеляза той.

През последните три дни при въздушни удари на водената от САЩ коалиция в Мосул и съседни населени места са убити над 60 цивилни, а над 200 са ранени, заяви Рудской.

„Има многобройни данни за нанасяне на въздушни удари на водената от САЩ коалиция по жилищни квартали, училища и други сгради на цивилната инфраструктура както в самия Мосул, така и в други населени места от иракската провинция Ниневия.

Само за последните три дни жертви на тези действия са станали над 60 цивилни, в това число и деца, а над 200 души са ранни“, каза той.

Advertisements

Posted on 26.10.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: