Британски журналист посочи „крайното лицемерие“ на западните медии


Британски журналист посочи "крайното лицемерие" на западните медииНаблюдателят от британския вестник The Independent, специалистът по Близкия Изток Патрик Кокбърн обръща вниманието на читателите върху разликата в начина, по който се информират те от  страна на западните СМИ по две военни операции в Близкия Изток: настъплението в Мосул в Ирак и Алепо в Сирия.

 

„Сравнете ги, замислете се как медиите предават информацията за Мосул и за източно Алепо — и това ще ви каже много за пропагандата, на която ни подлагат“, — пише той в статията.

 

Той обяснява в каква си приличат двете операции. И в Ирак, и в Сирия правителствените сили с подкрепата от въздух от страна други държави водят настъпление над крупни сунитски градски центрове, завзети от терористите от Ислямска държава.

В източно Алепо са се струпали осем хиляди метежници, които биват атакувани от сирийската армия в съюз с шиитските и въоръжени части от Иран, Ирак и Ливан.

Подкрепата от въздуха се осъществява от сирийските и руските самолети. В града, както твърди Кокбърн, живеят около 250 хиляди мирни жители.

 

Описвайки операцията в Мосул, западните медии  обвиняват за жертвите сред мирното население бойците — те използвали мирните жители като „живи щитове“.

Говорейки за ситуацията в Алепо, „живите щитове“ вече не се споменават от медиите, този път СМИ обвиняват „свирепата Русия“ за жертвите сред мирното население.

Говорейки за разрушенията, които руската авиация уж е нанесла над Алепо, международните СМИ предпочитат да не си спомнят обсадата на град Рамади, където около 80 % от населението бе убито през 2015 г., след ударите на американската авиация.

Според автора на статията, от иракската война през 2003 година нищо не се е променило.

Тогава местната опозиция на Садам Хюсеин убеди чуждите правителства и пресата, че местните жители се отнасят към нахлуването на америкаската и британската армии с възторг.
Кокбърн  твърди, че тогава САЩ и Великобритания са заблудили иракските опозиционери накуп в собствените си стремежи да считат желаемото за действително.

В резултат чуждите правителства и журналисти получиха пълно изкривяване на представата за местния политически ландшафт. Сега се случва същото, добавя авторът на статията.

 

„Крайното лицемерие, което чуждата преса демонстрира при информирането за събитията в Ирак и Сирия, ще бъде достойна тема за докторски дисертации от страна на студентите, изучаващи използването на пропагандата в продължение на векове и злоупотребата с нея“, — резюмира журналистът.

Advertisements

Posted on 26.10.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: