Русия е готова да продължи втората отсечка на газопровода „Турски поток“ към Гърция след писмени гаранции от ЕС


Русия е готова да продължи втората отсечка на газопровода „Турски поток“ към Гърция след писмени гаранции от ЕСРусия е готова да продължи втората отсечка на газопровода „Турски поток“  – към Гърция, само след писмени гаранции от ЕС за реализирането на проекта, предадоха световните информационни агенции. Те цитират изказване на руския външен министър Сергей Лавров на среща с представители на Асоциацията на европейския бизнес.

Там Лавров припомнил, че руско-турското споразумение за „Турски поток“ предвижда тръбата да продължи към Европа, по-специално към Гърция.

„След неуспеха с „Южен поток“ ще сме готови да продължим тази отсечка на територията на ЕС след получаването на недвусмислени, официални, на хартия, гаранции за реализацията на проекта“, подчертал Лавров.

Все повече стават хората в Европа, които изразяват несъгласие със санкциите срещу Русия, казал още Лавров. И изразил убедеността си, че антируските настроения в ЕС се подклаждат от САЩ.

„Значителна част от антируските тези както в енергийната, така и в други сфери, се раждат във Вашингтон, а после се оссъществяват в Европа в рамките на прословутата трансатлантическа солидарност“, казал Лавров.

„Подобна политика не струва нищо на американците, те не губят особено от нея. Дори разчитат да накарат европейците вместо на руски газ да минат на по-скъп американски втечнен газ. Всъщност, европейците ще решат дали подобна ситуация отговаря на техните интереси. Особено когато старият свят търси своето място в световната политика“, продължил Лавров.

По думите на Лавров като разрушава установени вече връзки, Брюксел се отказва от развитието на стратегически двустранни отношения в икономическата сфера, а в дългосрочен план резултатът от това ще бъде „загуба на доверието“.

„Независимо от нееднократните предложения към Евросъюза, направени през последните две години и половина, да се върнем към пълноценен диалог по енергийните въпроси, от страна на Брюксел всичко си остава на думи. Блокират се или се спъват чисто икономически проекти, подкрепяни от страни от ЕС и европейски енергийни компании. Имам предвид „Южен поток“ и „Северен поток 2“, казал Лавров. Според него обаче на страните от Евросъюза в бъдеще ще им е трудно без руските енергийни доставки.

Руският външен министър Сергей Лавров коментирал и въпроси на антитероризма, като изрази съжаление, че западните му колеги са отказали сътрудничество с Руската федерация в тази област.
„Съжаляваме, че нашите европейски партньори отказаха сътрудничество в сферата на антитероризма, както и в много други области“, заявил руският министър.

Posted on 25.10.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: