РС-28 Сармат – новата суперядрена ракета от арсенала на Русия за ядрено сдържане и преодоляване на вражеска ПРО


РС-28 Сармат - новата суперядрена ракета от арсенала на Русия за ядрено сдържане и преодоляване на вражеска ПРОРусия разкри най-голямата си ядрена ракета, която е достатъчно мощна, за да унищожи държава с територията на Франция с един удар, съобщават световни агенции.

Руският лидер Владимир Путин иска да бъде заменен арсеналът от междуконтинентални балистични ракети Р-36 (натовското наименование – SS-18 Satan) с нова суперядрена ракета РС-28 Сармат.

Този клас руски стратегически ракетни комплекси пето поколение с шахтно базиране са снабдени с между 10 и 15 ядрени бойни глави в зависимост от мощността им, според графики, разкрити онлайн от ОАО “ГРЦ Макеев”.

В случай на 10 бойни глави мощността се оценява на 750 килотона всяка. За сравнение бомбата над Хирошима е с мощност 13 килотона.

Западни експерти смятат, че ще бъдат конструирани два варианта ракета за поразяване на цели в САЩ и Западна Европа.

За САЩ ракетата ще е с обсег на действие 16 хиляди километра, а западноевропейските страни – 9 хиляди километра.

Хвърлените над японските градове Хирошима и Нагасаки ядрени бомби са като “детска играчка” в сравнение с комплекса РС-28 Сармат, който ще влезе на въоръжение през 2018 година, според експерти.

През юни 2011 година руското военно министерство подписа правителствен договор за създаването на комплекса, който ще бъде включен към арсенала на Русия за ядрено сдържане и преодоляване на вражеска противоракетна отбрана.

Оръжейни експерти в Москва отбелязват, че комплексът ще може да преодолява радари и ще може да поразява Лондон или Източното и Западното крайбрежие на САЩ.

Advertisements

Posted on 25.10.2016, in Десет години без договор за ПРО, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: