Разочарована от Запада, Молдова може да избере проруски президент и да се обърне към Русия


Разочарована от Запада, Молдова може да избере проруски президент и да се обърне към РусияКрай на продължилия седем години флирт на Молдова с Европейския съюз и обръщане към Русия.

Това са амбициите на водещия кандидат в президентската надпревара в страната на фона на дълбокото обществено недоволство от прозападния елит, управлявал по време на икономическата криза.

Бившата съветска република все още не може да се възстанови от банковия скандал миналата година, когато бяха откраднати един милиард долара – една осма от молдовския брутен вътрешен продукт. Случилото се разкри нивото на корупция в най-бедната европейска страна, където средният семеен доход е под 300 долара.

Ако кандидатът на опозиционната Социалистическа партия Игор Додон победи на 30 октомври, това би било добра новина за Русия, тъй като Москва си съперничи със Запада за влияние в Източна Европа, включително и в доста по-големия съсед на Молдова – Украйна.

Социалистите на Додон искат да се откажат от плана от 2014 г. за по-тесни търговски и политически връзки с ЕС и вместо това да се присъединят към доминирания от Русия Евразийски митнически съюз.

Освен това те подкрепят повече автономия за Приднестровието, чието население от предимно етнически руснаци вече близо четвърт век не признава властите в Кишинев и иска да се присъедини към Русия.

Управляващата Демократическа партия гледа на договора с ЕС, познат като Споразумение за асоцииране, като на основна стъпка към кандидатстването за пълноправно членство в блока до 2020 г.

Социалистите се заканиха да организират улични протести, ако спечели подкрепеният от правителството кандидат Мариан Лупу. Подобен развой би разклатил още повече страната, която през последните три години смени петима премиери.

“Тези избори се провеждат на фона на много ниско доверие към сегашното правителство и към проевропейския интеграционен път”, коментира 41-годишният бивш икономически министър Додон пред “Ройтерс”.

“В повечето случаи подкрепата за ЕС е била геополитическа подкрепа. А Западът си затваряше очите за корупцията в молдовската бюрокрация”.

Притисната между Украйна и Румъния, Молдова с население от едва 3.5 милиона души, пое по своя проевропейски път през 2009 г. въпреки зависимостта си от руските енергийни доставки и нерешения териториален спор за Приднестровието.

Решението на Молдова да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС накара Русия да наложи ембарго на вноса на селскостопански стоки, включително вино и ябълки – основен източник на доходи за молдовците.

Между Русия и ЕС “се води геополитическа борба, но ние сме тези, които страдат. Износът за пазара на ЕС не се е увеличил, но загубихме руския пазар”, коментира Додон.

Банковата измама, при която огромни суми пари бяха източени през годините чрез лоши кредити, заменки и сделки сред акционерите, доведе до сериозни последици за икономиката, поддържана след независимостта през 1991 г. основно от парите на работещите в Европа и Русия молдовци.

Додон се радва на значителна преднина спрямо другите 11 кандидата в президентската надпревара. Той има подкрепата на 31% от избирателите според анкета от 19 октомври, но е малко вероятно да спечели първия тур и може да влезе в ожесточена битка на балотажа през ноември.

За пръв път от 2001 г. президентът ще бъде избран пряко от гласоподавателите, а не от парламента. След банковия скандал това е отстъпка към обикновените молдовци, които са недоволни от високите нива на корупцията и ниския жизнен стандарт.

Президентът в Молдова е повече от просто фигура – той може да връща закони в парламента, да го разпуска в определени ситуации и да назначава премиера.

 

 

 

Advertisements

Posted on 25.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: