Американски политолог: Конфликтът между Русия и САЩ в Сирия е продължение на конфликта в Украйна и Грузия


Американски политолог: Конфликтът между Русия и САЩ в Сирия е продължение на конфликта в Украйна и ГрузияОсновно са виновни западните държави, твърди американски политолог.

Поредните преговори в „норманския формат“ не извадиха Русия и Европа от задънената улица, в която се намират двустранните им отношения вече две половина години, пише „Коммерсант.

Според американския политолог Джон Миршаймър, това е невъзможно, а причината се крие в неправилната оценка от страна на западните държави на законите, според които се развива международната политика.

„Корените на проблема трябва да се търсят в Украйна. Предполагам, че конфликтът между Русия и САЩ в Сирия до голяма степен е продължение на конфликта в Украйна. По-важният въпрос тук е кой е виновен за започването на украинския конфликт? И моят отговор е, че основно са виновни западните държави“, отбеляза Миршаймър.

„Западът от края на Студената война беше привързан към политиката на разширение на НАТО и ЕС на изток.

И в крайна сметка тази вълна на разширения достигна Украйна и Грузия: на срещата на върха на НАТО в Букурещ беше обявено, че те ще бъдат приети.

От гледна точка на Москва това е напълно неприемливо. През април 2008 г. Русия ясно заяви на НАТО, че това няма да се случи- през август тя потвърди своите намерения при конфликта в Грузия.

Най-удивителното тук е, че Западът така и не разбра, че случилото се в Грузия ще се повтори в Украйна, ако той не спре да пренася там капитализъм“, обясни експертът.

Advertisements

Posted on 25.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: