Американски експерт: Включването на Грузия и Украйна в НАТО не представлява никаква военна ценност за САЩ


Американски експерт: Включването на Грузия и Украйна в НАТО не представлява никаква военна ценност за САЩМного усложнения в отношенията между САЩ, Европа и Русия „произтичат от разширяването на НАТО”. За това в списание Forbes пише американският експерт от Института „Катън” Дъг Бендоу.

Западът следва да прекрати своята политика за разширяване на Алианса и да откаже включването в състава си Грузия и Украйна.

Според мнението на Бендоу, Киев и Тбилиси в НАТО могат съществено да увеличат риска от „конфронтация с ядрена държава”, тоест с Русия.

Бендоу счита, че НАТО се е превърнало в някакъв „международен клуб по интереси”, а влизат в него страни, представляващи слаб стратегически интерес за САЩ.

А точно тези страни, които не представляват никаква военна ценност за САЩ, по-гръмко от всички искат разширяване на ангажиментите на Вашингтон в сферата на колективната отбрана.

Бендоу също така разкритикувал решението на Алианса да приеме в състава си Черна гора: „Включването на Черна гора е само глупост и разточителство. Присъединяването на Грузия и Украйна би било безразсъдство. Реално то би преобърнало с краката нагоре целта на военния Алианс” – отбелязва експертът.

Advertisements

Posted on 23.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: