Филипините искат съюз с Русия и Китай


Филипините искат съюз с Русия и Китай“Разделянето” със САЩ на президента Родриго Дутерте обърка външната политика на Филипините, американците казват, че също са объркани и че някои от най-високопоставените съветници на президента му противоречат.

Разпаленият лидер рядко оставя и ден да мине, без да дразни или обижда Съединените щати, но последните му коментари, направени по време на държавно посещение в Пекин, бяха най-силен сигнал, че иска да торпилира 70-годишния съюз в полза на Китай и Русия.

„Обявявам отделянето ми от Съединените щати“, заяви в четвъртък Дутерте, което му спечели аплодисменти от стотици китайски бизнесмени в публиката.

“Аз пренасочих себе си към вашата идеологическа посока и може би също ще отиде в Русия, за да говоря с (президента Владимир) Путин и да му кажа, че сме трима срещу света:. Китай, Филипините и Русия Това е единственият път.”

До заемането на поста от Дутерте на 30 юни, Филипините бяха един от най-важните и лоялни съюзници на САЩ в Азия, а също и ключ към „завоя“ на президента Барак Обама към региона.Филипините също така бяха един от бастионите на демокрацията в Югоизточна Азия – макар и в хаос и корупция – след свалянето на диктатурата на Фердиданд Маркос през 1986 г.

Но Дутерте, който определя себе си като социалист и има тесни връзки с комунистите, които все още се бунтуват във Филипините, разкри дълбоката си неприязън към Съединените щати.

Няколко пъти той прикачи към името на Обама определението „….. син“ и призова сънародниците да помнят престъпленията, извършени от американците, докато Филипините са били колония на Съединените щати от 189 до 1946 г.

Дутерте също така каза, че САЩ не са направили нищо за Филипините, пропускайки хилядите американци, загинали при освобождаването на Филипините от Япония през Втората световна война, както и стотиците милиони долари финансова помощ.

Той заяви, че повече няма да има съвместни американо-филипински патрули в Южно Китайско море, нито пък съвместни военни учения със САЩ, от чиито бойци хиляди преминават всяка година през Филипините.

Advertisements

Posted on 22.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: