Превземането на Мосул може да отбележи края на „Ислямска държава“


Загубата на Мосул може да отбележи края на  "Ислямска държава"Като люлка за самопровъзгласения „халифат“ на групировката „Ислямска държава“, Мосул е важен символ в джихадистката пропаганда и загубата на този иракски град може да нанесе фатален удар на основателя на организацията.

Когато лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви установяването на „халифат“ в завладените територии в Сирия и Ирак в джамията Нури в Мосул през юни 2014 г., групировката прикани всички мюсюлмани да се бият под знамето на тази нова „държава“.

Две години по-късно обаче, след загубата на редица стратегически градове в Ирак и Сирия, джихадисткият проект изглежда е под въпрос, а загубата на Мосул може да отбележи края му.

„Постоянната загуба на части от територията прави сценария с „халифата“ все по-неизпълним за групировката“, написа в най-новия си анализ фирмата за анализ на рисковете в сигурността „Суфан груп“.

През юни иракските сили си върнаха Фалуджа, град западно от Багдад, където няколко години по-рано американските войници претърпяха най-тежките си загуби от Виетнамската война.

А в събота антиджихадистките сили освободиха Дабик в Северна Сирия. Това селище е с важна символична стойност в митологията на групировката – джихадистите предрекоха, че там ще се състои апокалиптична битка срещу коалицията на „кръстоносците“.

Градът дори даде името си на онлайн пропагандното списание на ИД, което се издава на няколко езика. Първият му брой, публикуван през юли 2014 г., бе посветен на изграждането на ИД и се опитваше да представи „халифата“ като смислена теза.

Групировката отчасти се присади върху съществуваща държавна структура, с чиновници, които продължаваха да си получават заплатите от Багдад, казва експертът по джихадистки движение в Близкоизточния форум Аймен ат Тамими.

„Когато правителството престана да изплаща тези заплати през лятото, това нанесе значителен финансов ущърб на ИД“, каза той, имайки предвид частта от заплатите, която се удържаше от ИД.

„Въздействащият образ на ИД като държава тогава със сигурност се накърни и смятам, че това отчасти обяснява спада в притока от чуждестранни бойци“, добави той. Според него засиленият контрол на границата с Турция също е изиграл роля.

Извън факта, че е мястото, откъдето бе обявен „халифатът“, Мосул бе сцена на няколко събития, които оформиха облика на

радикалната групировка.

Превземането на Мосул от около 1500 бойци на ИД през юни 2014 г., което бе съпътствано от паническо бягство на иракските сили, предизвика ефект на доминото, завършил със завладяването от джихадистите на обширни територии със сунитско мнозинство.

Това събитие извади наяве пълния провал на иракските въоръжени сили, както и на обучението, което уж бяха получили от САЩ.

Обявеното в понеделник от премиера Хайдер ал Абади настъпление може да позволи на тези сили да си върнат репутацията и честа.

Тамими смята, че Ал Кайда, чиито действия бяха засенчени от възхода на кръвожадната групировка, ще се възползва от упадъка й чрез изтъкване на „по-постепенния“ подход на организацията на Осама бин Ладен.

„В международен план ИД вече няма да се възприема като водещата марка на световния джихадизъм“, каза той.

Макар че едно време ИД държеше монопола на терора, нескопосаната й защита на града-символ Дабик предизвика иронични коментари в интернет, че апокалипсисът се отлага.

Все пак загубата на Мосул от ИД, която по едно време контролираше една трета от иракската територия и голяма част от Сирия, няма непременно да отбележи края на джихадистката групировка, която насърчава бойците си да прибягват до самоубийствени атентати и изолирани нападения колкото повече територията й се свива.

Освен евентуална победа в Мосул, „Суфан груп“ напомня, че ще трябва да се положат много усилия за пълното изкореняване на ИД.

„Ако тази битка бъде зле ръководена, тя може да се окаже нова пауза преди неизбежно съживяване на тероризма“, предупреди той.

Advertisements

Posted on 22.10.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: