ЕС не постигна договореност по споразумението за свободна търговия с Канада СЕТА


ЕС не постигна договореност по споразумението за свободна търговия с Канада СЕТАСрещата на високо равнище на ЕС не постигна договореност по споразумението за свободна търговия с Канада СЕТА, съобщи на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Силно загрижен съм за канадските ни партньори и за доброто име на Евросъюза“, каза Туск във връзка с провалените преговори.
След почти цяло денонощие преговори с канадския министър на търговията Кристиа Фрийланд лидерът на парламента в белгийския регион Валония Пол Манет заяви, че все още отказва да подпише търговското споразумение с Канада, определяйки последните предложения за сделка като „недостатъчни“.
СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТТИП, за която все още се водят преговори.

Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат някои регулации.
От своя страна България и Румъния оттеглиха резервите си към СЕТА, след като получиха писмени уверения, че от края на 2017 г. падат визите за Канада.
Радостта на София и Букурещ обаче бързо бе попарена, след като председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви, че отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на СЕТА.
Двудневната среща на Европейския съвет не постигна кой знае какви резултати. 28-те отделиха доста време за ситуацията в Сирия.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не.

Няколко държавни ръководители са поискали да бъде записано, че: ЕС разглежда всички възможни действия.

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, обаче заявил, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта.

В крайна сметка лидерите на ЕС смекчиха предупреждението си за санкции срещу Русия. Във финалния текст на общото им изявление след срещата на върха отпадна заплахата за персонални мерки срещу всички хора и образувания, подкрепящи режима на Башар Асад в Сирия.
Миграционната криза също бе във фокуса на вниманието на Европейския съвет. На срещата си в Брюксел европейските лидери отново обещаха по-бърза депортация на мигрантите и затягане на граничния контрол.

Целта е да не се позволи в Евросъюза да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище. 28-те лидери заявиха в декларация, че държавите членки трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали – най-вече в Африка, както и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови на Турция.

Posted on 22.10.2016, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: