Европейският съюз смекчи тона към Русия


Европейският съюз смекчи тона към РусияЛидерите на Европейския съюз /ЕС/ смекчиха предупреждението си за санкции срещу Русия.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не, предаде ТАСС и добави, че Италия е блокирала варианта с допълнителните санкции.

Във финалния текст на общото им изявление, след първия ден от срещата на върха, отпадна заплахата за персонални мерки срещу всички хора и образувания, подкрепящи режима на Башар Асад в Сирия.

На срещата си в Брюксел европейските лидери обещаха също по-бърза депортация на мигрантите и затягане на граничния контрол.

Целта е да не се позволи в Евросъюза да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище, предаде Асошиейтед прес.

28-те лидери заявиха в декларация, че държавите-членки трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали – най-вече в Африка, както и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови на Турция.

Новата система за проверки по външните граници на Съюза трябва да бъде завършена до края на годината.

Основната точка през втория ден от форума са преговорите за подписване на споразумение за свободна търговия с Канада.

Пречките вероятно ще се окажат много по-сериозни, след като правителството на белгийската провинция Валония за втори път отхвърли предлагания текст и с това блокира одобряването му, съобщи ДПА.

Валонските власти заявиха, че има поле за преговори и че сделката ще бъде обсъждана и днес.  Те искат нови директни преговори с Канада и още гаранции срещу американските корпорации.

България и Румъния също продължават да заплашват да блокират сделката, ако Канада не даде уверения, че ще облекчи визовия режим за техните граждани.

Advertisements

Posted on 21.10.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Анонимен

    „… мигранти от гръцките острови на Турция.“ !?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: