Новият „супершпионски” кораб „Янтар” от ВМФ на Русия – непотопяемият разузнавач


Новият „супершпионски” кораб „Янтар” от ВМФ на Русия - непотопяемият разузнавачНовият „супершпионски” кораб „Янтар” е построен през 2014 г., от 2015 г. е в състава на руския ВМФ, но се числи към Главното управление за дълбоководни изследвания към МО, едно от най-засекретените военни структури и използващо разузнавателни и специални подводни апарати. Той няма аналог в света.

Има в хангар на борда си две мини-подводници с тричленен екипаж – „Рус” и „Консул”, които могат да се потапят до 6000 м дълбочина.

Екипажът се намира в здрава металическа сфера в центъра, а самите подводници са снабдени с хидравлични манипулатори, за които се предполага, че са способни да режат кабели, да поставят подслушвателна апаратура, да се занимават с разузнаване и да изпълняват други подводни инженерни задачи.

Корабът има съвременни системи за навигация, връзка и динамично позициониране.

Системата за позициониране осигурява продължително и точно удържане на кораба в района на провежданите работи. Осигурява се високо равнище за подобни кораби непотопяемост и резервиране на основните източници за електрозахранване.

Корабът е способен дистанционно да управлява специални транспортни средства, снабден е с буксируеми хидролокатори, автономни подводни апарати и кърмова „ръка” на манипулатора.

Advertisements

Posted on 20.10.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: