Гражданите на Черна Гора гласуваха на изборите срещу НАТО


Гражданите на Черна Гора гласуваха на изборите срещу НАТОПолитикът и журналист от Черна Гора, координатор на Движението „Не на войната- не на НАТО“ Игор Дамянович коментира резултатите от проведените съдбоносни избори в страната.

Както стана известо, по време на гласуването бяха фиксирани голямо количество нарушения, и сега опозиционните сили не признават изборните резултати.

„Абсолютно съм съгласен, че условията, в които се провеждаха изборите са неприемливи»- каза Игор Дамянович.

Освен манипулациите, купуването на гласове и фалшиви документи, в навечерието на изборите бяха арестувани голямо количество опозиционни активисти, противници на режима на Джуканович получаваха заплахи за физическа разправа.

Също така, пристигнаха хиляди мигранти, които според законодателството на Черна Гора нямаха право да участват в изборите.

В самият ден на изборите ( 16 октомври) беше инсцениран опит за държавен преврат и терористичен акт, което беше удобен повод за режима на Мило Джуканович да въведе извънредно положение в страната, а в случай на неуспех за него, да отмени изборните резултати.

Що се отнася до опозицията, на партията на Джуканович противостояха седем отделни политически сили.

Демократичен фронт, коалиция Ключ, Демократите, опозиционните групи,които настояват за провеждане на референдум по въпроса за НАТО, които общо получиха 1 % повече от Джуканович. Но доколкото те бяха сегментирани в три отделни списъка, се получи, че получават един мандат по-малко от ДПС ( партията на Джуканович).

„Ако към това се добавят и гласовете за опозиционните списъци, които са срещу влизането на Черна Гора в НАТО, но не са преминали прага, се получава, че опозиционната раздробеност подари на Мило Джуканович като минимум три мандата в бъдещият кабинет.
 Според мен, единственият плюс от резултатите на изборите е- директното потвърждение, че болшинството от гражданите на Черна Гора са срещу встъпването на страната в НАТО.

Ако към Демократичния фронт, Ключ, Демократите и няколко партии, които не успяха минат ценза, се прибавят около една трета от избирателите на ДПС, които също са срещу насилственото встъпване на Черна Гора в НАТО, се получават около 60 % граждани, които не са съгласни странатаи ни да стане членна алианса.“

 

На въпрос относно силата на единство на сегашните опозиционни сили, Игор Дамянович, отговори, че не вярва в стабилността му.

Причините за това: отношението към политиката като към бизнес, от страна на някои лидери, а също и влиянието на посолството на САЩ в Подгорица.

Posted on 20.10.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: